Mit üzen nekünk, hogy Orbán Viktor ezt a könyvet olvassa?

2017. december 04. 10:10

Miközben a keresztény és a muzulmán egymásnak esik, hogy kinek a szentsége uralja a területet, a kívülálló nem lát mást, csak régi épületeket.

2017. december 04. 10:10
Földes András

„Ha meg akarjuk érteni, hogy miért érdekes a Magyar Nemzet egyelőre megerősítetlen híre, miszerint Orbán Viktor kedvenc könyveit egy felkapott izraeli történész írta, érdemes az író egyik szemléletes példájával kezdeni. Yuval Noah Harari két gyerekkel tett sétáján keresztül magyarázza el, mivel fogja tölteni az életét az ember, amikor munkáink jó részét már robotok végzik.

A tudós két, Pokémon Góval játszó gyerekkel sétált, amikor egy sarokra érve a srácok összevesztek a szintén ott vadászó többi gyerekkel, hogy kié a területen talált – de amúgy csak a mobil képernyőjén látható – Pokémon, írta a Guardianben publikált cikkében. A történész mobil nélkül mindebből annyit látott, hogy a város egy jeltelen pontján gyerekek vitatkoznak olyan dolgokon, amik a valóságban nem léteznek.

A veszekedés közben Hararinek érdekes hasonlat jutott eszébe: a helyzet arra emlékeztette, amikor a muszlimok és a keresztények kerülnek összetűzésbe a mindkét vallás által tisztelt Jeruzsálem szent helyein.

Miközben a keresztény és a muzulmán egymásnak esik, hogy kinek a szentsége uralja a területet, a kívülálló nem lát mást, csak régi épületeket.
Yuval Harari rámutat, hogy a látható építményeket leszámítva minden más csak az emberek fejében létező mítoszok terméke. Pont ahogy a pokémonos játéknál.”

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luzitanxaver
2017. december 05. 23:15
Hát ez valami egészen zseniális: http://index.hu/belfold/2017/12/05/alcivil_szervezetek_civil_szervezetek_cof_bekemenet_migraciokutato_alapjogokert_kozpont/ Földes. Az álcivilekről. És mégis mozog a föld.
Peter8811
2017. december 04. 21:27
Te miért lettél földes, rosszul zárt a koporsó?
balsors
2017. december 04. 20:44
Földes nem tudja honnan jön, ezért azt se tudja merre tart.
Senye Péter
2017. december 04. 20:19
Már nem Fukuyama mondja meg a tutit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!