Die Presse: Orbán teljes ellenőrzést akar szerezni a regionális média felett

2017. augusztus 04. 14:48

Orbán Viktor még a 2018-as választások előtt be akarja kebelezni a vidéki médiát – írja a Die Presse tudósítója, Boris Kálnoky, aki szerint az utóbbi években jelentősen zsugorodott a média sokszínűsége Magyarországon.

2017. augusztus 04. 14:48

Orbán Viktor teljes ellenőrzést akar szerezni a regionális média felett – ezzel a felütéssel jelent meg cikk a Die Presse című osztrák lap pénteki számában. A lap budapesti tudósítója, Boris Kálnoky arról ír, hogy a Cipruson bejegyzett Media Development Management Kft. (MDM), amely közvetve Heinrich Pecina osztrák üzletember tulajdona, megvásárolta az ország „utolsó három, kormánytól független regionális újságját”.

Az osztrák lap emlékeztet arra, hogy Pecina volt az, aki tavaly eladta a Mediaworks céghez tartozó magyar regionális médiacsomagot egy olyan cégnek, melynek tulajdonosa Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor miniszterelnök közeli bizalmasa. Előzőleg azonban hagyta, hogy bezárják a médiacsoport „zászlóshajóját”, a legnagyobb kormánykritikus lapot, a Népszabadságot. A cikk szerint Budapesten már azt találgatják, nem az lesz-e az újabb ügylet következménye, hogy az együtt napi százezres példányszámban megjelenő, magyar viszonylatban jövedelmező lapokat majd egy kormányközeli oligarchának adják tovább.

„A magyar ellenzéki újság, a Népszabadság tavalyi bezárása szimbóluma lett a kormánytól független média gyengülésének” – írja Kálnoky, aki szerint a kormány stratégiája világos: Magyarország regionális médiumait „időben”, a 2018-as választások előtt, „lehetőleg teljesen egy kézbe kell venni”

Magyarországon az utóbbi években jelentősen zsugorodott a média sokszínűsége, legalábbis a nyomtatott sajtótermékek piacán, de a digitális médiában is észrevehetők olyan törekvések, hogy a legnagyobb online portálok kormányhoz közeli kezekbe kerüljenek – állapítja meg cikkében a Die Presse tudósítója.

(MTI)

Összesen 190 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2017. augusztus 05. 09:57
Mit lop(ott) ma a Kedves, Orsós maffiózó vajda és bandája.
csuka
2017. augusztus 05. 09:09
Mit lop(ott) ma a Kedves, Orsós maffiózó vajda és bandája.
navis praetoria
2017. augusztus 05. 00:33
Az az Ausztria, és az a Presse, ahol Paul Lendvai és a hasonszőrűek fújják a passzátszelet Magyarországgal és Kelet-Európával kapcsolatban, totális, botrányos bohózat. Kifogásolta a vén ávós és készséges végrehajtója, az osztrák Presse, amikor az MSZP-SZDSZ kormánynak úgyszólván 100 százalékos médiamonopóliuma volt? A helyes megfejtők között értékes jutalmat sorsolok ki.
Conduct
2017. augusztus 05. 00:15
A fidesznek pont ilyen egyszerû emberekre van szüksège mint te.Egyszerû,tele gyûlölettel,hiszèkeny ès befolyàsolhatò.Jelentkezz a FIDESZMP pàrtközpontban,mèg portàs is lehetsz annyira vàgod a leckèt.Aki àtàllt jò,aki nem az rossz?Jèzusom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!