A Balaton vízszintjének emelését tervezik

2017. július 04. 18:57

Jövő év közepére 60 millió köbméterrel több víz lehet a Balaton medrében az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint.

2017. július 04. 18:57

Nagyszabású beruházást készít elő az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Balaton vízszintjének emelésére. Többek között leeresztő és hajózó zsilip tervezése és a Sió csatorna rekonstrukciója szerepel a tervekben. A felújítások szükég szerint a déli parti védműveket és vízelvezető rendszereket is érintik.

Az állami és európai uniós forrásokat is felhasználó projekt célja a Balaton felső szabályozási szintjének 110-ről 120 centiméterre növelése, ami 60 millió köbméterrel több víz tárolását jelenti a tómederben. A vízgazdálkodás fejlesztését a Balaton gazdasági és idegenforgalmi jelentősége indokolja, de a vízügyi szakemberek szerint az éghajlatváltozás növekvő kockázatai is érinthetik a tavat, így a mederben történő tározás növelésére van szükség. – mondta az InfoRádiónak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A komplex feladatokat tartalmazó projekt 2018 közepére készülhet el.

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. július 04. 20:41
"A Balaton vízszintjének emelését tervezik" Már nagyon régóta. Csak erre nincsen pénz. Amikor először hallottam erről az ötletről, jó sok éve, akkor tízmilliárd forinttal számoltak. Azóta nyilván jóval több, de akkor is megéri, egy stadionnál mindenképpek sokkal fontosabb. Tavasszal leengedik a Balatont, mert nem fér el benne a víz, aztán nyáron, ha aszály van, akkor meg kiürül. Ez így nincsen jól. A déli part nem bírja a vízet, az északi miatt nyugodtan lehetne több is. Pedig kell az a 10 centi víz.
Sulammit
2017. július 04. 19:23
Biztos, hogy bele kell nyúlni a természet rendjébe? Amikor nagyon kevés víz volt a Balatonban, félreverték a harangot, aztán nem sokkal rá, visszaállt a régi mennyiségbe, az esőzések miatt. Tanuljunk a Tisza szabályozásából. Annak negatívumaiból.
Lotti
2017. július 04. 19:15
Egyrészt. A magas vízszint biztonságos átlagot garantál egy hosszabb aszályos periódus esetén is (2004-ben a 30 cm-t is alig érte el). Másrészt. Kockázatos, mert a hullámzás tönkreteheti a nád jó részét, és az északi szelek által a déli partra nyomott víz komoly károkat okoz Balatonmáriától Fonyódig.
kohazi
2017. július 04. 19:15
Az lenne a jó ha a Duna és a Tisza völgyében több működő víz tározó lenne , és a homokhátsági csatorna is elkészülhetne, és egy öntözéses agráriumban ki tudna alakulni,ennek kell prioritásnak lenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!