Az év madara idén: a tengelic

2017. január 02. 12:39

Internetes szavazáson választották az év madarának a tengelicet a magyarok. A Nyugat-Európától Közép-Ázsiáig, sőt, még Afrika északi részén is fészkelő faj egyébként a természetvédelmi és állatvédelmi törvényt is megsértő fakivágások elleni küzdelem „nagykövet fajának” is tekinthető.

2017. január 02. 12:39

A tengelic, Magyarország és Európa egyik legszínesebb pintyféléjét választotta egy tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarának, amely címmel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a különböző fajok vagy madárcsoportok, illetve azok élőhelyeinek védelmére szeretné felhívni a társadalom figyelmét. A tengelicet egy 2016. június 28-a és július 27-e között meghirdetett internetes szavazáson választotta a magyar lakosság az idei év madarának - idézi fel az MME hétfői közleménye.

A sík- és dombvidékek mellett kertekben, parkokban, utcai fasorokban is költő madár vékony, növényi szálakból álló, szőrrel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként négy-öt tojást rak. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal is kiegészíti. A madáretetők és -itatók rendszeres vendége.

Elterjedési területe Nyugat-Európától Közép-Ázsiáig terjed, de fészkel Afrika északi részén is. Közismertségének és közkedveltségének köszönhetően a tengelic a fészkelési időszakban végzett, a természetvédelmi és állatvédelmi törvényt is megsértő fakivágások elleni küzdelem „nagykövet fajának” is tekinthető – áll a közleményben. A madár települési állományait a lakosság egész éves itatással, téli etetéssel és tavaszi-nyári fészekanyag kihelyezéssel segítheti.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indította el az Év madara programot, amelynek célja és küldetése, hogy bemutassa azokat a fajokat vagy madárcsoportokat, amelyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak, idén például a gazdálkodóknak különösen fontos szerepe van.

(MTI; Fotó: Wikipedia)

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor7th
2017. január 02. 14:17
Biztos sokat izgult, hogy ő lesz-e a befutó.
Hanita
2017. január 02. 13:26
Szép ez a madár. Húsz éve láttam hasonlót, a többi énekesmadár mindennapos vendégeim voltak.Kiraktam három madáretetőt. Tíz éve még megvoltak, mindennap meglátogattak. Aztán lassan elfogytak. Öt éve már csak a feketerigók maradtak semmi hajnali csalogányének. A verebek és a fecskék is itt hagytak. Saját sűneink voltak külön névvel, mindegyik kezesbárány. Egy éve már semmi. A kutyákat és macskákat is megmérgezték az utcában, a két kiskutyát már ki sem engedem a házból.Valami nem passzol, ilyen véletlenek nincsenek. Én hiszek a népi bölcsességben halál ha a varjak jelennek meg tömegestül. Most Karácsonykor megjelentek.
Morgen
2017. január 02. 13:22
Pedig azt hittem, hogy a lappantyú lesz az év madara. (éjjel vadászó) Igaz, "vele" szinte csak a vadászok találkoznak. A Tengelic egy gyönyörű madár, apám kedvence volt, ő is stiglincként emlegette.
írmag
2017. január 02. 13:11
Gyermekkoromban, a szülőfalumban stiglicként ismertük (a néphumorban a temető meg stiglickert volt).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!