Posta-ügy: feljelentést tesz az MSZP

2016. július 18. 14:38

A Magyar Posta egy ötvenmillió forintos részvényének eladása következtében fontos irányítási jogkörök kerültek ki az állam kezéből, ezért hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, jelentette be Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

2016. július 18. 14:38

Az MSZP frakcióvezető-helyettese feljelentést tesz a Legfőbb Ügyészségen, mert értékelése szerint a vagyontörvény kijátszásával a magyar állam elveszítette meghatározó befolyását az egyik legnagyobb állami cég, a Magyar Posta Zrt. felett.

Szakács László hétfőn, Budapesten a posta XIII. kerületi székháza előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést, mert bár az állam tulajdonrésze nem változott a 14 milliárd forint értékű postában, egyetlen részvény 50 millió forintért történő eladásával fontos irányítási jogkörök kerültek ki az állam kezéből. Ez felveti a hűtlen és a hanyag kezelés, a hivatali visszaélés gyanúját; szerinte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Miniszterelnökség a döntések előkészítésekor megkerülte a vagyontörvényt, közölte.

Kifejtette: a posta nemzeti jelentőséggel bíró, kiemelt vagyon, a magyar állam tulajdonrésze soha nem eshet 75 százalék plusz egy szavazat alá, azaz az állam minden döntést meg kell hogy tudjon hozni egyedül. Hozzátette: 2013 végén a posta közgyűlése piacra bocsátott egy B sorozatú elsőbbségi részvényt, amelynek névértéke száz forint.

Ezt a részvényt 50 millió forintért eladták az akkor még állami tulajdonban lévő Takarékbank, amelyet 2014 februárjában értékesítettek a Spéder Zoltán fémjelezte FHB-csoportnak – mondta, megjegyezve: az FHB 54 százalékos, irányító részesedést szerzett a Takarékbankban.

Szakács László: Bohócsipkát húztak Orbán Viktor fejére

Egy hónappal később – folytatta – a posta közgyűlése a száz forint névértékű részvénnyel járó jogosultságokat tovább bővítette mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. Míg korábban ennek a B részvénynek a tulajdonosa csak arra volt jogosult, hogy megmondja, ki legyen a könyvvizsgáló, ezen döntés után az igazgatótanács és a felügyelőbizottság tagjainak felét is a részvény tulajdonosa jelölhette ki –részletezte. Elmondta, ma az állam talán még a vezérigazgatót sem tudja leváltani. Szakács László szerint ezek olyan irányítási jogkörök, amelyek egészen biztosan csak a magánbefektető érdekeit szolgálják, és semmi estre sem az államét.

Az ellenzéki politikus közölte, 2013-14-ben a posta Németh Lászlóné felügyelete alatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozott, majd onnan 2014-ben átkerült a Lázár János vezette Miniszterelnökséghez. De szerinte „a keszekusza” kereszttulajdonlásokban szerepet kapott a százszázalékos állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank is, amelynek vezetője Nagy Csaba, aki Lázár János korábbi hódmezővásárhelyi tanácsadója volt. Szakács László véleménye szerint ők terjeszthették a kormány elé azokat a döntéseket, amelyek miatt ez a helyzet előállt, „bohócsipkát húztak Orbán Viktor fejére”, hiszen kihúzták a posta irányítását az állam kezéből.

Az MSZP-s képviselő azt mondta, a feljelentést a nap folyamán megteszi, az mellékleteivel együtt 280 oldal. A feljelentést sajtóértesülések és cégnyilvántartási adatok alapján készítették, tette hozzá.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2016. július 18. 23:09
A franc se érti ezeket a komcsikat! Hol az államosítással van bajuk, hol a magánosítással. Talán ezért is hiteltelenek a választók előtt.
írmag
2016. július 18. 22:03
Bíróság? Peches ember ne menjen a jégre!
Tintamin
2016. július 18. 19:41
Azokat az agyhalottakat kedeznem, akik szerint Simicska baratunk volt, majd ellensegunkke valt, hogy akkor hanyadan is allunk Spederrel? Mi alapjan dol el, hogy ki a barati oligarcha, akit Orbanunk kozpenzbol kitomhet? Szar lehet ilyeneken dilemmaznia egy egybites fideszesnem ma...
GV0917
2016. július 18. 18:01
Egy feljelentés margójára..... Gyűl a vad a vérszagra. Izgága tömeg, pfújolás, Orbánozás stb. A FELJELENTŐ: Ismeretlen tetves tettes ellen teszek-veszek(jó áron gyanú okot) FELJELENTÉST-sok millió elsikkasztásáért, ellopásáért, elrablásáért!(nem kívánt törlendő!) Mire két kibic- vszleg hajléktalanok (attól még lehetnek cégalapítók) -Te, mondja magasabbik, ez a Maszopos fószer analfabéta! Ez nem tud olvasni! Aszongya: ismeretlen tettes. Na és? Hát mán te is marha vagy? Ottan van az épület homlokán a neve: Magyar Pesta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!