Személyesen döntött Matolcsy egy jegybanki alapítványi befektetésről

2016. május 02. 14:23

Személyesen döntött Matolcsy György jegybankelnök az MNB által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítványnál befektetési kérdésekről, vagyoni előnyhöz juttatva ezzel rokonát – derült ki Tóth Bertalannak, az MSZP frakcióvezető-helyettesének hétfői sajtótájékoztatóján. Az MSZP per útján jutott a bizonyító dokumentumokhoz.

2016. május 02. 14:23

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványaitól kiperelt dokumentumok bizonyítják: Matolcsy György jegybankelnök személyesen döntött az egyik alapítvány pénzének befektetéséről. Tóth Bertalan hétfői budapesti sajtótájékoztatón kifejtette: az MNB által alapított Pallas Athéné Domus Animae Alapítványnál Matolcsy György kuratóriumi elnökként személyesen döntött befektetési kérdésekről.

Tóth hozzátette: a kuratórium még korábban felhatalmazta a kuratórium elnökét és egy, a jegybanktól független kuratóriumi tagot, hogy befektetési kérdésekben döntsön. Ez alapján 44 határozat született – közölte, megjegyezve: a kuratóriumi tag nevét kitakarták a dokumentumokban. 

Az ellenzéki politikus elmondta, az alapítvány 46,5 milliárd forint értékben vásárolt állampapírokat és közel négymilliárd forintért helyezett el bankbetéteket. Tóth Bertalan szerint kérdés, hogy ezzel tiltott monetáris finanszírozást folytattak-e. Felvetődik az a kérdés is – folytatta –, hogyan történhetett az, hogy több milliárd forint értékben Matolcsy György unokatestvérének érdekkörébe tartozó banknál jegyezték az állampapírokat, helyeztek el bankbetéteket.

A szocialista politikus közölte, az egyik befektetési döntés miatt az alapítvány alacsonyabb kamatot kapott, mint amekkora akkor volt a jegybanki alapkamat. Értékelése szerint törvénytelenségek sorozatával állnak szemben. Kérdésre beszélt arról is, hogy nem csupán az Állami Számvevőszéknek kellene vizsgálódnia az ügyben, ha valaki az unokatestvérének juttat vagyoni előnyt, azt az ügyészségnek is vizsgálnia kell.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
moricka13
2016. május 04. 05:55
MSZP! Most Gyurcsány irányításával ugyanazt művelik Matolcsy célszeméllyel, amit a közelmúltban tettek Simicska akkori célszeméllyel. Mi lett a vége? Megvette kilóra a balkamut, Németh Péter megváltotta a 4 betűssel és már Simicska a fasza gyerek, sőt figyelemmel kísérik, hogy mikor megy haza a kórházból. Békessy László és a sok más régi vitéz! Tetszettek volna jobban csinálni, nem idejuttatni az országot és nem csak szarni Kálmán Olga rikkancs, képzelt államügyész, országbíró et cetera előtt a maiakat, akiknek ugyanúgy meg van a maguk baja, mint maguknak is meg volt. BÉKESSY ELVTÁRS! Savanyú a szőlő? Berecz János és Németh Miklós és mások ezerszer bölcsebbek, mint maguk!
brekker
2016. május 03. 07:45
"Forintrontás" http://stooq.com/c/?s=eurhuf&c=5y&t=l&a=lg 2011. vége óta, amikor az árfolyammal meg akarták puccsolni a kormányt, nem gyengül tovább a forint. Pedig azóta már forintosították a devizahiteleket, úgyhogy nem igazán fájna senkinek.
brekker
2016. május 03. 07:36
"A szocialista politikus közölte, az egyik befektetési döntés miatt az alapítvány alacsonyabb kamatot kapott, mint amekkora akkor volt a jegybanki alapkamat." Jegybanki kamatra csak a bankok tehetnek be pénzt. Az összes éven belüli lejáratú állampapír kamata már jó ideje alacsonyabb, mint a jegybanki alapkamat. http://privatbankar.hu/kotveny/egy-szazalek-alatti-hozammal-vittek-a-magyar-allampapirt-292587
cutcopy
2016. május 02. 21:55
"Személyesen döntött Matolcsy egy jegybanki alapítványi befektetésről" Szörnyű, ahelyett hogy az IMF vagy az EKB döntött volna helyette..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!