Postai pénzszállítás: önmagát cáfolja a Magyar Posta vezérigazgatója

2016. május 27. 15:56

Míg egy interjúban azt a látszatot kelti, hogy a Mandiner valótlanságot közölt, lapunknak küldött helyreigazítási kérelmében maga Szarka Zsolt ismeri el, hogy valóban gazdát cserélt a Posta privatizált cégének egy részvénye. A magánosítás árát továbbra is titok övezi, a vezérigazgató által közöltek viszont arra engednek következtetni: a Posta kétszer is elszalasztotta a lehetőséget, hogy többsége legyen az MPT Security Zrt.-ben.

2016. május 27. 15:56
Stumpf András

Két módon is reagált a Magyar Posta vezérigazgatója a Mandiner cikkére, amelyben bemutattuk: a Posta pénzszállító és -feldolgozó cégében egyetlen részvényt, azonban ezzel jelentős befolyást szerzett Spéder Zoltán nagyvállalkozó-médiatulajdonos egy bizalmasa is azok után, hogy a többségi állami tulajdonban lévő Posta nagyon furcsa kondíciókkal, azóta is titkolt áron adta el az MPT Security Zrt. részvényeinek felét Spéder-érdekeltségeknek.

Szarka Zsolt egyrészt interjút adott a — történetesen Spéder érdekeltségébe tartozó – Napi.hu-nak, amelyben a következő szerepel:

A Mandiner számolt be arról, hogy az FHB értékesítette egyik részvényét egy SD-PRO nevű cégnek. Miért döntött így a bank?

A sajtóban megjelent információkkal szemben az MPTS tulajdonosi struktúrája mind a 2015-ös részleges értékesítéskor, mind jelenleg úgy néz ki, hogy a Magyar Posta-csoport 50 százalékot, a Takarékbank Zrt. és a takarékszövetkezeti csoport 40 százalékot, míg az FHB-csoport 10 százalékot tulajdonol.

Itt a részvény, hol a részvény?

Szarka válaszából úgy tűnik, mintha az egyetlen részvény meglehetősen szokatlan értékesítéséről szóló állításunk valótlan lenne. A Posta vezérigazgatója ugyanakkor hosszú helyreigazítási kérelemmel is megtisztelte a Mandinert cikkünk után. Abban viszont maga írja, hogy „A Polgári Törvénykönyv rendelkezéseivel összhangban az SD-PRO Invest Zrt. birtokában lévő 1 db »A« sorozatú törzsrészvény – arányosan – ugyanazokat a jogokat biztosítja az SD-PRO Invest Zrt. részére, mint az MPT Security Zrt. többi - 12.026 db - »A« sorozatú törzsrészvénye az MPT Security Zrt. többi részvényese részére. A Ptk. alapján az azonos sorozatba tartozó részvények tulajdonosait azonos jogok illetik meg és azonos kötelezettségek terhelik.

A vezérigazgató tehát saját helyreigazítási kérelmében ismeri el, hogy a Spéder-bizalmas Mártonné Uhrin Enikő tulajdonában lévő az SD-PRO Invest Zrt. tulajdont szerzett az MPT Security Zrt.-ben, míg az interjúban úgy tesz, mint ha hamisan állítanánk ezt.

Az adásvétel tehát a cégpapírok és a helyreigazítási kérelem szerint is megtörtént, s csupán egyetlen esetben lehetséges, hogy Szarka igazat mond akkor, amikor arról beszél, 2015-ben és ma is 10 százalékot birtokol az FHB: akkor, ha történt egy újabb értékesítés, tehát az FHB visszavette az SD-PRO-tól az MPT hét tízezrelékét jelentő egy darab törzsrészvényt. 

Ha ez történt, az viszont azt jelenti, hogy a Posta hozzájárult az FHB részvényeladásához, az MPT-alapszabály 4.1-es pontja értelmében ugyanis „A Társaság részvényeseinek Harmadik Félre történő átruházásához a részvényét (részvényeit) átruházni kívánó részvényesen kívüli összes részvényes kifejezett írásbeli beleegyezése szükséges”

Sőt, a Posta ezek szerint immár kétszer is lemondott elővásárlási jogáról, azaz kétszer is elszalasztotta a lehetőséget, hogy egyetlen részvény megvásárlásával többséget szerezzen a cégben.

Már nem FB-tag, de...

A helyreigazítási kérelem további pontjaiban Szarka többek között kifogásolja, hogy azt írtuk: az egyetlen darab törzsrészvény páratlan hatalmat biztosít és blokkoló hatása van. Felhívja a figyelmet, hogy míg állításunknak megfelelően a közgyűléshez valóban a részvényesek száz százalékának kell jelen lennie, a megismételt közgyűlésre ez már nem vonatkozik. Azt is vitatja azonban, hogy a Posta saját részvényeinek eladását blokkolni lehet egyetlen részvénnyel, holott az alapszabály fent már idézett 4.1-es  pontjából ez következik. 

Szarkán kívül a Spéder-bank FHB is küldött helyreigazítási kérelmet: ők közlik, hogy Mártonné Uhrin Enikő már nem tagja az FHB felügyelőbizottságának. Noha az FHB honlapján továbbra is a társaság irányítói között szerepel, meggyőződtünk róla, hogy a kérelemben foglaltaknak megfelelően már valóban nem tagja a testületnek. Az SD-PRO Invest Zrt. tulajdonosának Spéder-közeliségét ugyanakkor nem vitatják. Nem is volna könnyű: Mártonné Uhrin Enikőt nem csak a BIF Zrt.-ben találjuk meg, de neve a cégjegyzésre jogosultak között szerepel egy sor Spéder-érdekeltségben. Nem csupán több, egyes ingatlanokra létrehozott projektcégben, de magában a Közép-Európai Média és Kiadó Szolgáltató Zrt.-ben, amely nem csak az Index, de többek között a Napi.hu tulajdonosa is. 

Az ígéretek szerint jövő hét végén lehetőségünk nyílik találkozni a Postavezérrel, s remélhetőleg végre választ kapunk az MPT-magánosítás hátterére és árára is.

*

Illusztráció: A Magyar Posta Facebook-oldala

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. május 27. 19:05
Sokszor én sem rétek egyet magammal, amikor öntudathasadásos állapotban vagyok. Nem mindegy - liberális felfogás szerint legalábbis - hogy valaki munkaköréből kifolyólag, politikusként vagy magánemberként nyilatkozik.
mustarharmas
2016. május 27. 18:35
Már nagyon sok lett az ilyen hírekből....
Himalája
2016. május 27. 16:49
"De szegénykém, bizonnyal meg akart dolgozni az 5 milláért/hó." Hát nem tudom. Akinek Ilyen fizetése van, az már nem szokott dolgozni. MO-n munkát végezni azok szoktak, kiknek béruk kb. ennek ötvenede.
gudmen
2016. május 27. 16:10
valoszinüleg megint a köz járt jol...ahogy ez lenni szokott az utobbi 2.5 évtizedben.. maradt még valamije az államnak..ami nyereséges..és nem kifizetöhelynek használják?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!