Korrupciómentes kultúrafinanszírozást szeretne a Tiszta TAO Társaság

2015. december 04. 14:09

A Tiszta TAO Társaság megalakulását közösen jelentette be több előadó-művészeti szervezet vezetője csütörtökön. A kezdeményezés célja, hogy megakadályozza, hogy a társaságiadó-befizetések nagy része a művészeti intézetek helyett a közvetítő cégeknél landoljon. Ennek érdekében a szervezet tagjai vállalják, hogy egyetlen forint közvetítői jutalékot sem osztanak vissza, még ha nehezebb is lesz így támogatót találniuk.

2015. december 04. 14:09

A Tiszta TAO Társaság rendszerének megalakulását jelentették be a csütörtökön az Átrium Színház, a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház, a Magyar Cirkusz és Varieté, a szombathelyi Weöres Sándor Színház és a veszprémi Petőfi Színház vezetői. A kezdeményezéshez azok a színházak és előadó-művészeti szervezetek csatlakozhatnak, melyek vállalják, hogy nem osztanak vissza jutalékot a társaságiadó-befizetések után.

A magyar előadó-művészeti szervezetek költségvetésének szerves részét alkotják a TAO-befizetések. A hazai vállalkozások dönthetnek úgy ugyanis, hogy társasági adójuk egy részét átengedik ellenőrzött és regisztrált előadó-művészeti szervezeteknek. „A színházak megdolgoznak a TAO-ért, hiszen akkora összegben vehetik igénybe ezt a támogatást, amekkora a jegybevétel 80 százaléka” – mondta a sajtótájékoztatón Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója.

A rendszert a múltban azonban számtalan kritika érte. A legsúlyosabb ezek közül, hogy a vállalkozások által adott támogatás végül közvetítő cégeknél landolhat jutalék formájában kifizetve. Ez az összeg az idők folyamán egyre duzzadt, mára akár a támogatás 30-40%-a is lehet.

Ez ellen lép fel a Tiszta TAO Társaság, melynek tagjai vállalják, hogy nem adnak vissza egy forint jutalékot sem a társaságiadó-befizetések után, még akkor sem, ha így nehezebben találnak majd támogatókat. A társaság várja a többi előadó-művészeti szervezet csatlakozását.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2015. december 04. 17:16
„NAGYKOALÍCIÓS SZÁMLAGYÁR SZEGEDEN - VÁDEMELÉSEKKEL Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt emelt vádat a Szegedi Járási Ügyészség hat emberrel szemben a Kecskeméti Sport Egyesület Kft. 2009–2011 közötti gazdálkodása során talált szabálytalanságok miatt - értesült aHírTv. A gyanúsítottak között van a Fidesz korábbi városi elnöke és frakcióvezetője is. A számlagyár a klasszikus módon zajlott: a cég fiktív számlákat kért három cégtől a számlák átutalt ellenértékét azok készpénzben felvették, majd visszajuttatták a KSE Kft. ügyvezetőjének. A teljesítés nélkül kifizetett számlák összértéke 425 millió forint volt. „Én többször megkérdeztem a négy év alatt, hogy ki ezért politikailag is a felelős, hiszen azért a város cége volt (...) Senki nem vállalta. Most a vádemelés kapcsán a korábbi marketingigazgatóról annyit kell tudni, hogy a Fidesznek volt a korábbi városi elnöke és frakcióvezetője” – mondta el a csatornának Király József az MSZP önkormányzati képviselője. Csakhogy, nem ilyen egyszerű a történet, hiszen a három beszámlázó cég közül az egyiknek a vezetői egy szegedi szocialista képviselő lánya illetve egy volt válogatott kézilabdás volt. „Szegeden az egyik szocialista képviselő családi köréhez kötődően belekeveredtek egy sporttámogatáshoz, finanszírozáshoz kötődő botrányba, ahol 425 millió forint tűnt el. Ezt a legutóbbi közgyűlésen szóvá tettem. Én úgy gondolom, hogy mivel a képviselő úr nem reagált rá, ezzel is elismerte, hogy ezek a vádak is helytállóak” A vádirat szerint az ügyvezető a bűncselekményt az akkori marketingigazgató felbujtására és közreműködésével követte el, a cég könyvelője tudtával. A per jövőre a Kecskeméti Járásbíróságon kezdődik. http://alfahir.hu/nagykoalicios_szamlagyar_szegeden_vademelesekkel
kjkj945
2015. december 04. 17:12
Tiszta Tao -- mao --? Lao?
NeMá
2015. december 04. 17:07
Én leszarom a korrupciót! Aki úgy érzi van, azt jelenti kevés emberrel van jóban! Ki az a hülye aki előbb nem a jó ismerősei között keres partnert, hanem egy vadidegent bíz meg, mondjuk, hogy csempézze ki a fürdőszobát! Írjon ide már valaki, aki csak úgy felütötte valamelyik sárga könyvet és abból választott mestert :) És nem az ismerősei fürdőszobája alapján kérdezte meg, hogy ki csempézte, hogy merjem választani, vagy éppen elkerüljem nagy ívben? ( Pl. ha Mészáros rossz gázszerelő lett volna, biztos, hogy nem lett volna Orbán haverja, ha meg jól szerelte a gázt, akkor komolyabb dolgokkal is meg lehetett bízni! A többi már csak irigység! )
VakzKommondor
2015. december 04. 16:46
http://kartell.gvh.hu/?utm_source=&utm_medium=banner_Gemius&utm_campaign=15/139/2/1_Engedekenysegi_kampany&utm_term=none&utm_content=p%C3%A1lma_300*600_animalt_loop http://index.hu/gazdasag/2014/10/13/igy_ment_a_munka_szijjartoeknal/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!