Felmentették a tragédiával végződött tiszai embercsempészet vádlottjait

2015. december 03. 11:23

Felmentették a bűnszervezetben elkövetett embercsempészés vádja alól azt a két férfit, akik az ügyészség szerint 2009-ben részt vettek a Tiszán történt, tizenöt halálos áldozatot követelő ügyben. A csempészek csónakkal próbáltak átjuttatni tizennyolc migránst a folyón, a csónak azonban felborult. A tragédiát csak egy apa és két gyermeke élte túl. Az ítélet nem jogerős.

2015. december 03. 11:23

Felmentette a Szegedi Járásbíróság a bűnszervezetben elkövetett embercsempészés vádja alól az azt a két férfit, akik az ügyészség szerint részt vettek 2009-ben a Tiszán, Szeged alatt történt, tizenöt halálos áldozattal járó ügyben. 

A vádirat szerint a Szlovákiában élő, koszovói származású elsőrendű vádlott szervezőként, a vajdasági magyar másodrendű vádlott pedig végrehajtóként vett részt egy olyan bűnszervezetben, amely jelentős összegekért migránsokat csempészett Nyugat-Európába. A koszovói férfi Svájcból szervezte meg és irányította társai összehangolt tevékenységét.

A bűnszervezet tagjai 2009. október 14-én tizennyolc koszovói albán állampolgárnak nyújtottak segítséget ahhoz, hogy illegálisan átlépjék a szerb-magyar határt. A migránsokat a Tiszán motorcsónakkal akarták átjuttatni Magyarországra, mivel tartottak a fokozott szárazföldi ellenőrzéstől. A hajó azonban túlterhelt volt, a rossz időjárás miatt pedig hullámozott a folyó, ezért a jármű felborult. Az utasok közül tizenöten a vízbe fulladtak, csak egy albán férfi és két kiskorú gyermeke élte túl a tragédiát. A vád szerint a migránsokat a folyó magyarországi túlpartján a vajdasági vádlott és több ismeretlenül maradt társa várta, akik a balesetet látva elhagyták a helyszínt.

Felmentették a vádlottakat

Kóbor Jenő bíró a felmentő ítélet indoklása során kifejtette, az eljárás során feltárt közvetett bizonyítékok szerint lehetséges, hogy a - Magyarországon embercsempészés bűntette miatt korábban már elítélt - vádlottak követték el a bűncselekményt, de kétséget kizáróan nem bizonyítható. A bíró közölte, a koszovói hatóságoktól beszerzett bizonyítékok egy része a garanciális feltételek meglétének hiánya miatt a magyar eljárásban nem volt felhasználható, másik részük pedig komoly ellentmondásokat tartalmazott.

Hangsúlyozta, több bizonyíték is arra mutat, hogy ezen az éjszakán több jól szervezett embercsempész csoport munkálkodott a röszkei határszakaszon, egymást részben átfedő területeken, ezért tevékenységük nehezen elkülöníthető. Volt olyan tanú, akinek a vallomása szerint aznap éjszaka három csónak kelt útra a Tiszán, és kettő partot is ért. Az eset miatt Szerbiában és Koszovóban csaknem húsz embert ítéltek el embercsempészet miatt.

A bíróság döntése ellen az ügyészség fellebbezett.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2015. december 03. 11:51
Kitüntetést miért nem adtál nekik?
Békanász a hasadon
2015. december 03. 11:42
"A bűnszervezet tagjai 2009. október 14-én tizennyolc koszovói albán állampolgárnak nyújtottak segítséget ahhoz, hogy illegálisan átlépjék a szerb-magyar határt... Az utasok közül tizenöten a vízbe fulladtak, " Ez a magyar biróság szerint nem búncselekmény. Akkor basszátok telibe a vöröspicsájú bolsevik geci kurva anyátokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!