NMHH-vizsgálat: Az Éjjel-nappal Budapest kamasz nézői bizonytalanok abban, hogy a valóságot látják-e

2015. szeptember 28. 14:41

Van olyan gyerek, akinek az édesanyja javasolta, hogy nézze az Éjjel-nappal Budapest című RTL Klubon futó műsort – derül ki az NMHH megbízásából készített kutatásból, amely azt is kiderítette, hogy a fiatalok nehezen tudják a műsort elhatárolni a valóságshow-któl. A kamaszlányok nagyobb mértékben azonosulnak a szereplőkkel.

2015. szeptember 28. 14:41

Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság megbízásából 14–17 év közötti fiatalok körében készítettek vizsgálatot arról, hogy a fiatalok tisztában vannak-e azzal, hogy az RTL Klub Éjjel-nappal Budapest című műsorának karaterei és értékrendje milyen mértékben valóságos. 

Mivel a korosztály körében a műsor gyakori beszédtéma, sokan csak azért nézik, hogy naprakészek legyenek – állapította meg a vizsgálat. Az elkészült tanulmány szerint már az is érdekes, hogy a fővárosi tinik az „Éjjel-nappal”, míg a vidékiek a „Budapest” rövidített néven emlegetik a műsort. Előbbi csoport számára vonzó, hogy a jelenetek jó része általuk is ismert helyszíneken játszódik, míg utóbbiak esetében a műsor a Budapestre költözés iránti vágyat erősíti. 

A kutatás a szülők hozzáállására is kiterjedt. Mint kiderült, ők többnyire vagy semlegesek a műsorral kapcsolatban, vagy kifejezetten elutasítóak azzal szemben, ugyanakkor arra is volt példa, hogy egy kamasznak az édesanyja javasolta, hogy kövesse az RTL-es produkciót.

Azt is kiderítette a vizsgálat, hogy a fiúk távolságtartóbbak a műsorral kapcsolatban, miközben a lányok nagyobb mértékben azonosulnak a szereplőkkel, ami „hátrányosan
befolyásolhatja formálódó énképüket és emberismeretüket
”. A különböző nemű karakterek közötti különbségekkel kapcsolatban egybehangzóan állították a megkérdezettek, hogy a férfi karakterek érdekesebbek és felelősségteljesebbek, mint a női szereplők. 

Bár azt a felmérésben résztvevők többsége elismerte, hogy a cselekmény történései irreálisak, sokakban elmosódott kép él azzal kapcsolatban, hogy valóságshow-t, vagy fikciót látnak, annál is inkább, mert a szereplők sorozatbeli nevük alatt jelennek meg a közösségi oldalakon. 

Az NMHH vizsgálatáról szóló közlemény 12, a kutatásban részt vett fiataloktól származó jellemző idézettel zárul. Íme:

  • Nekem anyu nézte, (...) utána mondta, hogy jó, kezdjem el nézni, és így elkezdtem, és tényleg tetszett” – egy fiú Miskolcon.
  • Én 17 éves vagyok, nekem sem engedik a szüleim, nagyon utálják ezt a sorozatot, hiába vagyok 17 éves... Nekem is azt mondják, ne nézzem, mégis néha megnézem” – egy budapesti lány.
  • Tükrözi az emberek mindennapjait, valósághű az egész... Nem megjátsszák magukat szerintem” – egy lány Győrött.
  • Bemutatja a budapesti életet, mindig is szerettem volna Budapesten élni…” – egy Miskolc környéki faluban élő lány.
  • Nem tudok olyan momentumot, ami így velem előfordult volna, vagy egyszerűen reálisnak tartom, hogy megtörténik a való életben” – egy öttevényi fiú.
  • Néha elgondolkodtam, hogy tényleg ez lesz a lányokból, ha elköltöznek Pestre? Remélem, nem!” – egy Miskolc környéki községből érkező lány.
  • Hogyha én szülő lennék, gyerekem ezt nézné (…), nagyon elszomorodnék. Aggódnék (…) ne legyen ilyen az én gyerekem” – egy budapesti fiú.
  • Szerintem ez átlagos, az ő korosztályukban mindenki megy
    bulizni, amíg lehet, amíg nem lesz gyerek, ilyenek, szóval kiélik
    magukat, amíg lehet
    ” – egy Miskolc környéki lány.
  • Nem szeretnék ilyen helyzetbe kerülni, hogy a barátnőmet vagy egy olyan valakit, akit szeretek, kelljen úgy vigyázgatni, meg hogy nem tud magára vigyázni, és akkor ott az összes felelősség rajtam van. Nem szeretnék ilyen nyomás alatt lenni. És akkor ez eléggé elrettent az ilyesmitől” – egy budapesti fiú.
  • Én például nem szoktam bulizni, ritkán megyek. De a kedvemet sokszor meghozza, tehát hogyha péntek este megnézem, mondjuk, hogy hogyan buliznak, akkor elgondolkodom, hogy holnap meccs után el kéne menni…” – egy miskolci fiú.
  • Amúgy érdekelne, hogy tényleg belövik magukat, szednek valamit forgatás miatt, nem mindegy, hogy csak eljátsszák vagy tényleg meg is teszik…” – egy budapesti lány.
  • Jó buli, de nem egy tartós életvitel, nem egy tartós dolog... sokra vinni ezzel nem fogják szerintem” – egy győri lány.

 

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
na még ez is
2016. április 14. 19:34
Ezt az adatot nemntudom mikor álmodtad, de pl. A 37. héten a 25 legnézettebb műsorból 14 az rtl klubon ment, 20-30 % közötti shr adatokkal: http://www.pestiest.hu/cikk/115620/ellenfel_nelkul_konnyu_nyerni
Knerten
2016. január 30. 19:38
Van hallgatható műsor a Klubrádión. Kulturális műsorok az este 10 utáni idősávban. A maradék 95%-nyi műsor pedig kávé helyett nagyon jó, ahogy drágabolgárúr szelíd és mosolygós hangon fossa a hazugságait vízfolyás-szerűen, vagy ahogy a jobb napokat látott és jobb sorsra érdemes Gálvölgyi vergődik, hogy ne fulladjon bele teljesen a mindent elöntő ideológiai moslékba. Én ezeken a jelenségeken rendesen felkúrom magam, és utána már általában nincs szükségem több kávéra aznap.
MOPO3OB
2015. október 14. 15:47
Saját maguk nyilatkozták saját híradójuknak. A nyáron rááldoztam egy órát, hogy végignézzek egy RTL bosszúhíradót. Az tartalmát, hírek rövid szalagcímeit ide is kiírtam. Abban szerepelt a 15% méghozzá a teljes RTL csoportra. Ha annyira érdekel keresd meg.
MOPO3OB
2015. október 14. 15:47
Pont a tiltás alacsony hatékonyságáról írtam. Az általad "agresszív terelésnek" nevezett módszer ellenben tökéletesen működik. Bár nincs benne semmilyen agresszív elem. Megmarad továbbra is a gyerek szabadsága műsorválasztásban. Valóban saját akaratából választja a torrentezett filmeket. Annyiból van igazad, hogy úgy kezdtem "egy felelős szülő lemondja a tv előfizetést" ami retorikai fordulat volt. Természetesen a gyerekkel egyetértésben kell lemondani a tv előfizetést, mert már 'úgysem nézünk ott semmit'. A havi előfizetés díját pedig megkapja a gyerek 'tablet alapjába'. Így csak nyer az egészen. Ami az osztálytársakat illeti, nos egy gyerekközösség úgy működik, hogy minden tagjának ugyanakkora súlya van a közös véleményformálásban mint egy RTL-nek. A germán RTL ugyan nagy büdzsével rendelkezik, de nem tud személyesen jelen lenni egy osztályban, ami hátrány. Továbbá a "nagy költségvetés" arányaiban eltörpül a valódi mozifilmekhez képest. És a valóság, tényleg gagyik az RTL-es filmek. De még a rendes mozifilmeket is elszarja az RTL mert kicsinyes okokból mindent újraszinkronizál, ami pont gyerekeknél veri ki a biztosítékot. Kedvenc és ismert filmhősük, aminek a filmjét természetesen a mozis bemutatóval egyidőben már megnézték más hangon szólal meg a retekklub képernyőjén mint ahogy azt megszokták. Ami bóvli és gagyi arról nem nehéz meggyőzni egy gyereket, hogy szar. Ugyanis ez a nyilvánvaló igazság. Ha menő cuccokat veszel a gyerekednek, például legújabb iPhoneján mutogatja milyen remek filmjei vannak az osztálytársainak, akkor bizony meggyőzi őket is arról mekkora lúzerség már RTL-es éjjel nappal budapestet nézni. Ez egy kapitalista világ. Messze nem tökéletes de a játékszabályai között azért lehet nyerni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!