Némethné szerint nem a kivitelezőkről, csak a projektekről döntöttek

2015. május 19. 09:16

Nem konkrétan a kivitelezőkről, hanem a különböző projektek prioritásairól döntött a fejlesztési tanács Németh Lászlóné szerint. A volt budapesti amerikai nagykövet könyve szerint Németh Lászlóné és Orbán Viktor döntöttek a középítkezéseken győztes pályázatokról.

2015. május 19. 09:16

A kormány fejlesztési kabinetjében nem az uniós forrásból megvalósuló fejlesztések kivitelezőiről, hanem a különböző projektek prioritásáról döntöttek – jelentette ki Németh Lászlóné kedden a TV2 Mokka című reggeli műsorában. Ezt követően a szokásos közbeszerzési eljárás során választódtak ki a kivitelezők, erre pedig a fejlesztési kabinetnek semmilyen befolyása nem lehetett - közölte a korábbi nemzeti fejlesztési miniszter, a Miniszterelnökség jelenlegi államtitkára.

A politikus Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt budapesti amerikai nagykövet azon, a diplomata könyvében megjelent kijelentésre reagált, miszerint miniszterként Orbán Viktor miniszterelnökkel hetente átnézték a középítkezések listáját és eldöntötték, hogy mely pályázatok nyerjenek. Emlékeztetett arra, hogy a fejlesztési kabinetet, amelynek a nemzeti fejlesztési, illetve a nemzetgazdasági miniszter mellett a kormányfő és Lázár János, akkori miniszterelnökséget vezető államtitkár voltak a tagjai, 2012 nyarán azért hozták létre, hogy felgyorsítsák az uniós források felhasználását. Orbán Viktor egy sajtótájékoztatón elmondta: ez így törvényes, és a mai napig így működik.

Az üléseken négyen döntöttek arról, hogy mely projektek kapjanak prioritást nemzetgazdasági szempontból, illetve melyek alkalmasak a közbeszerzési eljárások kiírására – ismertette a rendszert a politikus. Kérdésre válaszolva közölte: nem kíván jogi lépéseket tenni a volt nagykövet kijelentései miatt, mert az mosakodásnak tűnne a számára. Ugyanakkor amennyiben az ellenzéki pártok feljelentést tennének ellene az üggyel kapcsolatban, áll a vizsgálatok elébe - mondta Németh Lászlóné. 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2015. május 19. 12:22
Az egész egy nagy vihar egy kanál vízben! Azt hiszem, hogy nyilvánvaló, hogy Uniós projekteket csak azután lehet kiviteleztetni, hogy megtörténik a közbeszerzés. Ezt el kell választani attól a döntéstől, hogy milyen témában és milyen módon írnak ki pályázatokat, aminek része a közbeszerzésre vonatkozó feltételek alapjainak meghatározása. Ez a politika dolga, és mert az országért a miniszterelnök a felelős, természetes, hogy ebben ő is részt vesz. Nem szabad elfelejteni, hogy a politikai küzdelem egyik legfontosabb célja, hogy a politikai küzdelemben győztes, határozza meg a gazdaság alapjait, és a saját kinevezési jogkörébe tartozó vezetőket saját köreiből választja. Ez nem korrupció, ez az ország vezetésének szerves része! A szomszédos ország (Ausztria) médiumaiban jelent meg, hogy lehetetlen lenne nem szociáldemokrata kádert kinevezni az állami színházak élére például Bécsben. Hasonlóan kizárólag saját kádereiket nevezik ki minden Európai ország kormányai a bizalmi pozíciókba, és a saját hatáskörébe tartozó szervezetekbe. Végül is ez az egyik lényege a politikai harcnak. Ez minden, csak nem korrupció. Ha nem így lenne, instabillá válna az ország. Egyesek tudatosan erre törekednek, a naiv emberek pedig mennek a félrevezetés után. Olyan badarságokat állítanak egyesek, amit normálisan gondolkodók nem is mondhatnak. Miért támogatnák a saját ellenfeleiket a kormányon lévők? Melyik kormány támogatta nem a sajátjait? Ennyire hülye senki nem lehet! Egy többpárti demokráciában az egypárti szocializmus elveit próbálják számon kérni. Ez badarság, és az ország tudatos meggyengítési tevékenysége! Ebben válnak partnerré egyes megtévesztett emberek. Tessék már észre térni!
pollip
2015. május 19. 11:07
Én elhiszem, hogy a volt nagykövet asszony rosszul emlékezett, vagy egy cseppet csúsztatott. Ez az utánlövés belefér Jóbarát cselekedeteibe.
chinasky
2015. május 19. 10:46
nem is úgy volt. félreértették a szavait. ..csak a szokásos
kuwiq
2015. május 19. 09:45
Hahaha. Kár, hogy a miniszterelnök másképp emlékszik. Vagy nem emlékszik, mindenesetre ő azt mondta, hogy a kivitelezőet is ők válaszották ki, belemondta a kamerába, többször is, tegnap a retek nem hagyta ki, hosszan mutogatták, de a mandineren is kint volt a video, nem vágott anyag, elmenőben félig visszafordulva mondta. Egyértelműen állította, hogy a gazd min, a gazd fejlesztésért felelős min és a miniszterelnök által alkotott fejlesztési tanács döntött mindenben, a kivitelezőket is ideértve. Később annyiban módosítot, hogy a végső döntést a kormány hozta meg. Sajnos elfelejtette megkérdezni a lepapírozásért felelős minisztert, bocs, exminiszter állmtitkár asszonyt, hogy mi is a rendes menete ennek, pedig nem ártott volna. Tiszta böszme szindróma, meglát egy mikrofont és belebeszél. A finkelstein nénit is kidumálta, pedig azt se kellett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!