Pisztolyt tart a média fejéhez a kormány

2015. május 11. 17:31

Ami mostanság történik, az maga a pofátlanság, ne kerteljünk: maffiatempó. A hatalom pisztolyként használja a törvényeket.

2015. május 11. 17:31
M. László Ferenc

Bár nagyon szeretném, 2009 óta mégsem tudom elengedni a témát, és ezzel a hvg.hu nincs egyedül a médiapiacon. Nem mi szoktunk rá a köldöknézésre, hanem a politika piszkál bele – most már szinte naponta – a médiába, »rá akar lépni a sajtószabadság torkára«. A Sláger és a Danubius frekvencia-ügye, új médiatörvény, a közmédia lenyúlása, a bulvárlapok és megyei újságok piacának átforgatása, a TV2 eladása, 60 milliárdnyi közpénz szétosztogatása, az Origó szerkesztőségének szétverése – megannyi ügy, ahol felsejlett a politikai mutyi. 2009-ben a frekiügyet még nagykoalícióban tolta az MSZP és a Fidesz, a 2010-es választások után a kétharmad felülírta a korábbi alkukat. (…)

Viszont, ami mostanság történik, az maga a pofátlanság, ne kerteljünk: maffiatempó. A hatalom pisztolyként használja a törvényeket. Ilyen fegyver a reklámadó, vagy a pénteken újra előkapott ötlet a médiaügynökségek megfojtásáról, a bónuszok tervezett eltörlése – az utóbbit a vállaltan kormánypárti Napi Gazdaság hozta címlapon. A reklámadónál a fideszesek nem is tagadták: az RTL-t és a jóbarátból ellenséggé vált Simicska Lajos médiáját akarták megleckéztetni. Aztán nem jött be (az RTL visszalőtt, »Louis« gecizett), ezért most előkapják a másik fegyvert.

Ráadásul a médiaügynökségek legyűrése sokkal rafináltabb húzás, mint a reklámadó. Az utóbbinál az RTL mondhatta: „Elveszítek a pénzünk felét? Magyarázzátok meg ti a nézőnek, miért nincs Barátok közt!«

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
di maggio
2015. szeptember 24. 09:35
Megszólalt a diktátor a média védelmében.
paraklétosz
2015. május 13. 09:03
Nem pisztoly - disznyóláb. A fej pedig - disznyófej (lásd még Ady). (Mező)gazdasági kérdés.
kuwiq
2015. május 12. 17:13
Na ja, kell a píz a friss médiavállalkozó elvtársaknak. A kormány kicsit megpucolja a piacot, hogy helyzetbe hozza őket. Piacgazdaság, a vállalkozás szabadsága, hehehe!
Tintamin
2015. május 12. 17:12
Idézem: "Nevetséges. Nektek az a "lenyúlás", ha nem mindenütt csak, és kizárólag benneteket kell elviselni mindenkinek. Képzeljétek, van aki más értékrend szerint, és más stílusban szeretne tájékozódni. Azoknak nem lehet?" Most ugyanezt úgy, hogy nem te mondod, hanem valaki más az M1-Lánchíd-Echo-Napigazdaság vonalnak szánva. Köszönöm, hogy elviselitek, hogy nemcsak az adónkból épített ultraszervilis, hírhamisító, kormánypropagandára használt állami és havermédia működhet, hanem más orgánumok is, amiket konkrétan ki akar nyírni az üldözési mániában szenvedő frusztrált királyotok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!