Védjük meg a Budai Arborétumot!

2015. május 22. 12:04

A Levegő Munkacsoport teljes mértékben támogatja az Arborétum, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem agrár- és műszaki képzéseinek megmentésére irányuló kezdeményezést.

2015. május 22. 12:04
Levegő Munkacsoport

Viccnek tűnt először, hogy a kormány aVillányi út mentén fekvő arborétum és a kertészeti fakultás területének értékesítésével kíván bevételhez jutni.  Már volt a rendszerváltás utáni privatizációs hullám idején egy hasonlóan agyament ötlet, de az általános felháborodás hatására visszavonták.  Nemcsak Európában, de az egész világon egyre jobban őrzik a városok az értékes növényállományukat, ápolni és bővíteni igyekeznek a történelmi kertjeiket, zöldterületeiket. Arborétumot ingatlanfejlesztési célterületté kiszemelni – kultúrembernek, véleményünk szerint, lázálmában se jutna eszébe. 

A hegyoldalban, a szőlőskertek között először egy kertészképző iskolát létesítettek. Az Arborétum telepítését a Ménesi úttól felfelé 1893-94 telén kezdték meg. Tervezője és első vezetője egy kertész-dendrológus, Räde Károly volt.  Ezerféle fa és cserje, valamint 90 évelő faj nyert elhelyezést a Magyar Királyi Kertészeti Tanintézetet körülvevő 3 hektáron. Az arborétum fejlesztése még az 1990-es években is tartott. A népszerű helyszínen növényvásárokat, különféle környezetvédelmi szemléletformáló rendezvényeket tartanak a rendszerváltás óta, amelyeken a Levegő Munkacsoport is több ízben részt vett.

A Levegő Munkacsoport teljes mértékben támogatja az Arborétum, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem agrár- és műszaki képzéseinek megmentésére irányuló kezdeményezést. Arra kér mindenkit, hogy írja alá a diákok által indított petíciót.

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2015. május 22. 23:06
"Védjük meg a Budai Arborétumot!" Ha már a Parlamentet felverte a gaz.
tango47
2015. május 22. 19:34
Na most vegyenek egy mély levegőt és tartsák benn! Szólok, ha kifújhatják.
GV0917
2015. május 22. 15:58
Levegő Munkacsoport. Egy kis kopaszodó gnómra- amolyan Gollam -szerű lényre hajazó törpre gondoltam. Most, miután a haja elment,hosszú ritkás szakállat visel. Most egy bölcselkedő "erdei emberre"-azaz orángutánra hajaz... Az eredendő bűnt azok követték el, akik egyesítették a görögdinnyét a bolhákkal..azóta nagyon pattognak, hol erről, hol arról. Hogy lehet egy közgazdasági egyetemet egyesíteni egy kertészeti egyetemmel? Micsurini zagyvaság lett belőle!Tulajdonképen hogy is volt ez? Kellett a hallgatói létszám a támogatási keretösszeg miatt! Ha a budapesti (néhai József nádorról elnevezett) Műszaki Egyetem )kezdett közgazdákat képezni, akkor a Marx Károlyék miért ne képezzenek kertészmérnököket?Sőt a SOTE miért nem képez bérgyilkosokat? Ellátnák a traumatológiát páciensekkel, ha selejtes volt a munkájuk.. Szóval:marketingtermesztő kertészmérnök, mechatronikai tájépítő mérnök. Hogy is ábrázolta a Móra csizmadiájának cégére a majszter mesterségét?CSIZMADIA és KÉJGÁZ!Mert ez utóbbiról semmit nem tud, de ez a név nagyon tetszik neki! Ez a kis minden párt háza táján kukázó kis "levegőfelelős "tűnjön már el a pécsába!
írmag
2015. május 22. 13:38
Nem ismerem az igazságot a Kertészeti Egyetem felvetett ügyében, de van egy 1900-as évek elejéről származó Budapest térképem, elképesztő az egészséges, zöld felületek csökkenése azóta. Ezek után az oktatási célt szolgáló arborétum felszámolása önmagában bűn. Az oktatást, érintően a szakma döntsön, és ne az ide nem való kovászolás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!