Gyurcsány a bizalomról elmélkedett

2015. május 05. 20:53

Gyurcsány Ferenc szerint ha a demokrácia nem teremt jobb életet, nem lehet bizalmat teremteni iránta. A DK elnöke ütemesen növelné a minimálbért, független ügyészséget és kulturált jobb-bal együttélést szeretne. És Orbán mielőbbi bukását.

2015. május 05. 20:53

A Demokratikus Koalíció elnöke kedden, országjáró turnéjának hajdúszoboszlói állomásán arról beszélt, hogy a demokratikus oldalnak meg kell értenie, ha a demokratikus rend nem teremt jobb, élhetőbb világot, mint a kádárizmus puha diktatúrája volt, akkor elfordulnak tőlük a szélsőjobb felé. Az ellenzéki politikus tényként említette, hogy a magyarok túlnyomó többsége Kádár alatt jobban élt, mint most: „1956 és 1989 között a magyarok átlagjövedelme háromszorosára emelkedett, míg az elmúlt huszonöt évben lényegében nem változott semmit, milliónyian élnek rosszabbul, mint korábban.”

Hogyan lehet a kiábrándultságot újra reménnyel felváltani? - tette fel a kérdést, megjegyezve, hogy a korábbi megoldások erre nem adnak választ. Új lehetőségként ajánlotta hallgatósága figyelmébe a DK elképzeléseit, amelyeket Az elfeledett hatmillió ember programja címmel gyűjtöttek össze. Ennek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy öt éven belül a minimálbér legalább legyen egyenlő a minimális megélhetési költséggel.

Merjünk ütemesen minimálbért növelni, mondta Gyurcsány Ferenc, aki egyidejűleg cáfolta, hogy ingyen akar vizet és villanyt adni az embereknek. Ugyanakkor megismételte: minden embernek állampolgári jogon hozzá kell jutnia az emberi élet fenntartásához elengedhetetlenül szükséges víz- és árammennyiséghez. A demokratikus oldal, benne a DK csak akkor tudja megnyerni a választók bizalmát és tud majd kormányozni, ha bebizonyítja az embereknek, hogy lehet alattuk jobban élni, mondta a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc a jövőre nézve fontosnak nevezte, hogy megtanuljon együtt élni a jobboldali politikai közösség és az európai baloldal. Kérdésre válaszolva ugyanakkor élesen bírálta a nagyobbik kormánypártot: a Fidesz egész kormányzásának a lényege a lopás és a korrupció, jelentette ki. Hozzátette: nem elég megbuktatni a miniszterelnököt, helyre kell állítani az igazságszolgáltatást, a független ügyészséget is. Ennek még nincsenek meg a feltételei, de meg fogjuk teremteni, mondta.

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2015. május 06. 14:16
Neked már az apró villa patkány társaid se hisznek
antioxi
2015. május 06. 13:54
A hülye szeretné megint jól elkúrni az ország ügyeit. Köszi, nem kérjük - még mindig nem.
Berecskereki
2015. május 06. 11:52
"Mert megint nem érted, hogy miről van szó." Csodálkozol. Mikor értett bármit? Soha. „Az államháztartás úgynevezett maastrichti - névértéken számításba vett konszolidált bruttó - adóssága a GDP arányában 0,4 százalékponttal csökkent a 2013 végi 77,3 százalékról. 2012 végén 78,5 százalékon állt a mutató. Az adósság 24 525 milliárd forintos év végi összege 578 milliárddal kevesebb, mint negyedévvel korábban, miután a nettó hiteltörlesztés 721 milliárd forinttal csökkentette a forint gyengülése pedig 142 milliárddal növelte az összeget.” http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/csokkent-az-allamadossag-447225 Az EU Bizottsága által kimutatott pénzügyi mutatók. http://ec.europa.eu/economy_finance/eu/countries/hungary_hu.htm
Berecskereki
2015. május 06. 10:44
Mottó: „Nem hazudtam, de nem bontottam ki az igazság minden részletét. Ez politikailag racionális volt, mert megteremtette egy igaz fordulat esélyét [...] Ami igaz és helyes politikailag, nem feltétlenül igaz és elfogadható a hétköznapi erkölcs mércéje szerint". Gyurcsány Ferenc Népszabadság-interjú, 2006. jún. 25. Köznyelven mondva: Hazudott, ahogy most is. Az átlag önmagában nem mond semmit, főleg a bruttó jövedelem, mivel ennek csak egy részét lehet elkölteni. Azután az egyes időszakok is lényegesek. 1956-1989 közötti években az átlagjövedelmet nagyobb mértékben (1970-es évektől kezdődően) a vezetői prémiumok és a másodlagos (háztáji, mellékfoglalkozás, egyéb) jövedelmek növelték. 1968-tól kezdve a vezetők és beosztottak közötti olló egyre jobban nyílott. A reálbérek azonban kisebb mértékben növekedtek. A reálbér 1988-ban 12 % volt alacsonyabb, mint 1978-ban. A jövedelem ezzel szemben 1986-ig növekedett és ezt követően stagnált. Itt a növekedést az előzőekben írt másodlagos jövedelmek befolyásolták. A „merjünk ütemesen minimálbért növelni” szlogen Gyurcsány Ferenc szájából nem tűnik hitelesnek. 2003-2010 közötti időszakban az éves átlagos minimálbér növekedés 3357 Ft. volt. 2003 évben nem változott, 2004 évben 3 ezer, 2005 4 ezer forinttal növekedett. Pedig ekkor mindenki bennünket irigyelt. 2010-2015 közötti években az éves átlagos minimálbér növekedés 6500 forint. Amennyiben 2002-2010 közötti időszakban az átlagos minimálbér emelés 6500 forint lett volna, akkor most a minimálbér 128 ezer forint lenne. „Fidesz egész kormányzásának a lényege a lopás és a korrupció” kijelentést illene bizonyítani. A Gyurcsány kormányzásnak viszont vannak már bizonyítékai, mind jogi formában, mind a 2006-os és 2008-as eredmény tekintetében, amely az országot majdnem csődbe vitte. Nem egy esetben a visszaélések, korrupciós tényezők visszanyúlnak a 2010 előtti időszakra. Ennyit Gyurcsány Ferenc hitelességéről, és a mottóban megfogalmazottakról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!