Szijjártó: Wilhelm Fruzsina maradhat Svédországban

2015. április 09. 09:25

Sikerült bejelentett munkahelyet találni Svédországban az értelmi sérült Wilhelm Fruzsinának, hogy továbbra is ott élő nagynénjével maradhasson - mondta Szijjártó Péter ma reggel Budapesten. „Magyarország emberi kérdésként kezelte Wilhelm Fruzsina ügyét, de mivel a svéd hatóságok pénzügyi kérdésként tekintettek rá, pénzügyi megoldást kellett találni” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

2015. április 09. 09:25

Szijjártó Péter ma reggeli sajtótájékoztatóján kiemelte: Magyarország emberi kérdésként kezelte Wilhelm Fruzsina ügyét, de mivel a svéd hatóságok pénzügyi kérdésként tekintettek rá, pénzügyi megoldást kellett találni. 

Magyarország először felajánlotta azt az összeget, amelyet itthon kaphatott volna Wilhelm Fruzsina, de azt a svéd hatóságok nem találták elegendőnek. Ezért bejelentett munkahelyet kellett szerezni a lánynak, és ezt úgy érték el, hogy nagynénje - akinél Wilhelm Fruzsina Svédországban él - vállalkozását segítették új megrendelésekhez, hogy a cég alkalmazhassa az értelmi sérült lányt - magyarázta.

Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország egyetlen állampolgáráról sem mond le, ha nem sikerült volna megoldást elérni Svédországban, akkor természetesen itt gondoskodtak volna Wilhelm Fruzsináról, de az igazi megoldást a családi környezet jelenti, amely jobb, mint az intézményi ellátás.

Korábban az Index beszámolt róla: a 20 éves Wilhelm Fruzsina enyhe mentális visszamaradottsággal küzd, értelmi szintje olyan, mint egy 8 éves gyermeké. A lány, szülei halála után, előbb Hajdúnánáson élő nagynénje gondozása alá került, majd 2012-ben Svédországba utazott, ahol azóta anyai nagynénjével él. 

A lány két és fél éve él a svédországi Malmőben, ám várhatóan vissza kell jönnie Magyarországra, mert a svéd bevándorlási hatóságok szerint túl nagy terhet jelentene a svéd államnak a szellemileg sérült lány gondozása.

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2015. április 10. 05:09
Svédország már a GDP-je 4.3%-át költi menekültekre és bevándorlókra Olyanokra, akik nemritkán a saját(!) nyelvükön sem tudnak írni, olvasni. Szomáliai, afgán, piréz stb, újsvédekre. Azok nem jelentenek terhet a "svéd" államnak. Cserébe a bevándorlók követik el a bűncselekmények 85%-át, plusz Svédországban a legnagyobb a nemi erőszak aránya Európában és Lesotho után a második legnagyobb a világon(!)
BookZZ
2015. április 09. 17:13
Áh, ez túl pozitív hír. Nem szabad ilyet. Ezt nem szabad majd bemondania a neoliberális, magát "baloldalinak" nevező réteg által finanszírozott médiacsoportoknál. Nagy kuss lesz itt kérem.
magone
2015. április 09. 13:39
Én meg nem használok svédacél konyhai eszközt!:)
Laurence Szilard
2015. április 09. 13:23
Sosem eszem többé svéd húsgombócot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!