Ez egy ilyen falu – Makkoshotyka kapás cigányai

2015. március 30. 18:18

Makkoshotykán a XVIII. század óta élnek szőlőműves munkát végző cigányok, a zempléni település békés együttélését jól mutatja a több mint ötven vegyes házasság.

2015. március 30. 18:18

Lakatos Iván Ez egy ilyen falu címmel forgatott dokumentumfilmet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Makkoshotykáról. A filmet a Duna TV mutatta be, elkészültét a Magyar Média Mecenatúra támogatta.

A film ajánlója a következőket írja: „Van egy Makkoshotyka nevű falu Magyarországon, ahol több száz éve békésen él egymás mellett a cigány és nem cigány lakosság. Igaz, hogy egy kis faluról beszélünk, de lakói szeretettel és egymás munkájának, egyéniségének tiszteletével néznek egymásra. Több mint ötven vegyes házasság is van a kb. 900 főnyi lakosságon belül. Segítik egymást a munkában, a magánéletben, a gondolkodásban. Ritka az ilyen hely. Ez egy ilyen falu...”

A filmben Makkoshotyka lakói mesélnek arról, honnan ered a „kapás cigány” kifejezés (a XVIII. században szőlőműveléshez hoztak munkaerőt), hogy milyenek a hétköznapok, milyen kemény a munka a szőlőben, és hogy mi az oka a fiatalok elvándorlásának. A videóban mások mellett Pocsai Ferenc, a falu református lelkésze így beszél cigányok és nem cigányok együttéléséről: „Itt nem volt gond, ha dolgozni kell menni, hogy ez nem megy dolgozni... itt mindenki megfogja a munka végét, ha kell.” Kántor Ferenc polgármester azt mondja, sokaknak sikerült segély helyett munkát biztosítani, Mirájder Katica pedig arról beszél, hogy kisgyerekeket vagy középiskolásokat szeretne tanítani.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felhasználó név
2015. március 31. 11:16
Ja értem! Ha dolgozik (ritkàn), akkor cigàny, ha lop csal gyilkol, akkor roma.
Spiler
2015. március 31. 04:13
2 fő pedig nem "nem cigány" hanem magyar nezetiségű.
Spiler
2015. március 31. 04:09
"Itt nem volt gond, ha dolgozni kell menni, hogy ez nem megy dolgozni... itt mindenki megfogja a munka végét, ha kell.” Hát persze, sehol nincs ba a ténnyle hogy cigány valaki. A baj avval van ha azbötegeknek rettegni kell éjszakánként. Ha nem hagyhatod 1 napra üresen házad. A bah a tetves bűnözőkkel van, akik nem fogják meg a kapa végét A baj azokkal a cigányokkal van akik nem vetik ki maguk közül a bűnözőiket.
pimepime
2015. március 30. 21:39
A film kulcsszava: munka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!