Megszavazták a vasárnapi zárva tartást

2014. december 16. 12:44

A parlament elfogadta a vasárnapi pihenőnap bevezetéséről szóló javaslatot, így március 15-től zárva lesznek a boltok vasárnap.

2014. december 16. 12:44

Megszavazta a parlament kedden a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így jövő március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben.

A KDNP szabad vasárnap néven ismert javaslatát – amelyet fideszes kezdeményezésre a tárgyalás során több ponton is átírtak – 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

A jogszabályban kivételként rögzítették, hogy az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek.

A törvény azzal kapcsolatban is több kivételt tartalmaz, hogy mely boltok lehetnek nyitva vasárnaponként. Így például a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne.

A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig, a sportlétesítményekben lévő boltok pedig ezeken a napokon a sportrendezvények ideje alatt tarthatnak nyitva.

A törvény hatálya emellett nem terjed ki a gyógyszertárak, a benzinkutak, a reptéri boltok, a vasúti és autóbusz-pályaudvarokon lévő üzletek nyitva tartására, a büntetés-végrehajtási intézetekben, egészségügyi intézményekben és katonai objektumokban zajló kereskedelmi tevékenységre, valamint a piacokra, vásárokra sem.

A törvényben lehetőséget adtak arra is, hogy kormányrendeletben – az adott település vagy településrész sajátosságaira tekintettel – az e jogszabálytól eltérő szabályokat is megállapíthassanak. Az előírások betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, amely első jogsértés esetén legalább 5, legfeljebb 15 napra, a második jogsértésnél 30, a harmadiknál pedig 90 napra záratja be a boltot. Bármelyik következő jogsértés esetén viszont már egy évre záratják be az adott üzletet.

A törvény 2015. március 15-én lép hatályba.

Összesen 395 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szabadon ébredők
2014. december 17. 06:23
becike4 "Szeretném én eldönteni, mikor menjek vásárolni.Takarodjatok ki az életemből" Én meg szeretnék Vasárnap ügyeket intézni a hivatalokban De basznak nyitva lenni a kényelmes irodakukacok Már pénteken csak 1 kávéra ugranak be, 12 kor meg elpucolnak haza De verik a nyálukat hogy a teszkós 80 ezres bérű rabszolga szolgálja ki a seggüket Vasárnap is
Tintamin
2014. december 16. 22:28
Nem hinném, hogy ez a fideszes tolvajbanda átgondolta, hogy minden létező nagyáruházat bezáratnak, a mozikkal együtt. Ezek nem szoktak barkácsáruházba, mediamarktba, decathlonba, moziba járni, mert megoldja helyettük a cseléd hétközben, ha meg kell valami, irány a Gucci-bolt, mert az kivétel lett valahogy.... Okádni kell ettől a brigádtól, amelyik totál dilettáns-kapkodó módon hozza a idióta törvényekkel monopol helyzetbe a haverokat. VISSZATÉRTEK A 80-AS ÉVEK, HURRÁ!
Tintamin
2014. december 16. 22:03
Hát innentől a fidesz hit kérdése lett.. Ennyi volt. Már nem lehet őket ép ésszel védeni, aki a saját szabadságának korlátozását is képes alárendelni egy Vezető akaratának, az képtelen az agyát használni, egyszerű biorobottá vált. A pártok imádják az ilyen, gondolkodásra képtelen, békemenetelő birkákat, akikre bármikor számíthatnak, a pártvezetők paneleit mantrázzák bárhol, és oda szavaznak, ahova kell. Egyértelműen a magyar oktatás csődje, hogy ennyi megvezethető ember van ebben az országban.
Rike
2014. december 16. 17:18
Na most erre már a zsidók is rábasztak egyszer. Szombaton (akkor az volt a vasárnap, várjál ez a magyarban vásárnap, akkor kereskedtek, meg dolgoztak is , Viktorunk most elbaszott valamit? Nem. Az lehetetlen.Viktor vagy mindent , vagy semmit. De azért elb... Szóval a zsidók, a példaképeitek, mert meg nem szabadulnátok tőlük, szóval a zsidók követve az Úr akaratát egyszer, mert nem hülyék, szóval egyszer tartották a szombatot hadi helyzetben is. Le is ölték őket. Azóta bevezették a "pikuach nefes", Tehát életveszélyben lehet mozdulni, segíteni lehetőségét. Mert, ugyanis értelmesek. Viktor átértelmezi a Vasárnapot, nyilván nem kapott elég lóvét a VÁSÁRNAPON nyitvatartó üzletekbtől. Adjatok neki. Sok a gyerek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!