Az RTL megkezdte csatornái Luxemburgba költöztetését

2014. december 05. 17:25

A német RTL csoport hét Romániába bejegyzett, de Magyarországon is sugárzott csatornájának licencéről mondott le, hogy a csatornákat Luxemburgba költöztethesse. A döntés mögött a magyarországi reklámadó állhat.

2014. december 05. 17:25

A német RTL csoport lemondott a Romániában engedélyezett hét tévécsatornájának licencéről; a csatornákat Luxemburgba költözteti – írta pénteken a Mediafax román hírügynökség. A hírt megerősítette Turos Lóránd, a román Országos Audiovizuális Tanács tagja is.

A német csoport a Cable Channels SA romániai vállalaton keresztül az RTL+, az RTL II, a Cool TV, a FILM+2, a FILM+, a Reflektor és a Sorozat+ csatornák esetében rendelkezett licenccel. Ezek a Magyarországon és Romániában szórt csatornák elsősorban a magyar nézőknek szólnak.

November végén vált ismertté, hogy a német RTL csoport a magyarországi RTL Klubon kívül minden más magyar csatornáját Luxemburgba költözteti kiadásainak csökkentése érdekében. A román hírügynökség szerint a döntés mögött a magyarországi reklámadó bevezetése áll.

Januártól a Romániában engedélyezett hét csatorna is Luxemburgban, az anyacégnél működik tovább a CLT-UFA nevű RTL-cég fennhatósága alatt. Korábban Turos Lóránd elmondta: azért előnyösebb több más uniós tagállamhoz képest engedélyt kérni Romániában, mert ott nem kell műsorszórási díjat fizetni. A német RTL csoport 2003 óta volt jelen a romániai piacon. 2012-ben a román médiahatóság kilenc évre meghosszabbította a Cool Tv és Film+2 műsorszórási engedélyét, amelyről most – december 1-i hatállyal – lemondott az RTL csoport.

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. január 25. 22:47
Mi köze eennek a retekklub adózásának? Semmi!
egysegelem
2015. január 25. 22:47
Hat, most majd ott fognak adozni, igy a magyarok meg annyi penzt sem fognak latni, mint eddig. Szep volt fiuk!
qccqccqcc
2015. január 25. 22:47
Csak így tovább!
MOPO3OB
2015. január 20. 13:01
"November végén vált ismertté, hogy a német RTL csoport a magyarországi RTL Klubon kívül minden más magyar csatornáját Luxemburgba költözteti kiadásainak csökkentése érdekében. A román hírügynökség szerint a döntés mögött a magyarországi reklámadó bevezetése áll." Ennek a mondatnak így semmi értelme, logikailag hibás. Ha minden csatornáját Luxemburgba költözteti az RTL csoport és eddig csak magyarországi (valójában magyar nyelvű) csatornái képeztek kivételt, akkor hogy a francba jön ide a reklámadó? Németországból, Franciaországból vagy Horvátországból is az ottani reklámadók miatt költözik az RTL?!?!?! Ráadásul pont a reklámadót nem lehet így megúszni. Romániában semmivel nem volt más az RTL csatornák helyzete reklámadó szempontjából mint lesz Luxemburgban. Ha nem fizeti be a csatorna a reklámadót, akkor a reklámot megrendelőnek kell befizetnie. Tök mindegy, hogy Luxemburgban vagy a Seychelles szigeteken akar kibújni az adózás alól az RTL csoport. Az RTL bosszúkommunikációjának ez a legkomikusabb és legostobább magyarázkodása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!