Balatoni fertőzés: Risztov és Gyurta is kórházba került

2014. június 23. 10:57

A balatonfüredi Európa Kupán induló élversenyzők és a Jövő Bajnoka programban résztvevő gyerekek közül is többen megbetegedtek a szombati balatoni úszás után. A háttérben valószínűleg valamilyen fertőzés állhat, a Magyar Úszó Szövetség közleménye szerint viszont előzetesen rendben találták a vízminőséget. Ennek ellenére megteszik a szükséges lépéseket.

2014. június 23. 10:57

Számos jelzés érkezett, hogy szombaton, Balatonfüreden, a Magyar Úszás Napján többen fertőzést kaptak a tóban úszók közül – közölte hétfőn az MTI-vel a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), és mielőbbi felépülést kíván az érintetteknek. A MÚSZ jelezte, hogy az Európai Úszó Szövetség (LEN) előírásainak, továbbá a sportág hazai szabályainak megfelelően az esemény megrendezése előtt kétszer – egy héttel a rajt előtt, valamint a verseny előtti időszakban – megvizsgáltatta a víz minőségét.

A Veszprém megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerves Kémiai, Toxikológiai és Laboratóriumi osztálya (korábban ÁNTSZ) által írásban megküldött mindkét vizsgálati eredmény szerint a víz minősége teljes mértékben alkalmas volt a verseny lebonyolítására” – áll a közleményben. A MÚSZ ezzel együtt hangsúlyozza: sajnálattal veszi tudomásul a történteket, és az illetékeseknél megteszi a szükséges lépéseket, az eredményekről pedig tájékoztatja a közvéleményt.

A Magyar Nemzet az esettel kapcsolatban arról ír: a szombati nyíltvízi Európa Kupán a nők között második helyezett Risztov Évát még mindig infúzióra kötve fekszik a kórházban, míg a férfi verseny győztese, Gyurta Gergely – az olimpiai bajnok Gyurta Dániel öccse – szintén kórházba került, de már otthon van. Megbetegedett a női győztes lengyel Nathalia Charlos és a férfiaknál második szintén lengyel Mateusz Szawrymowicz. A Jövő Bajnoka programban résztvevő 300 gyerek – akik a 2021-es budapesti világbajnokság jegyében a Balatonban 2021 métert úsztak le – közül is sokan megbetegedtek.

A lap megjegyzi: a megbetegedések mögött fertőzés áll, az első hírek szerint kalici vagy rota vírus. Ennek kapcsán megemlíti, hogy a balatonfüredi öbölben is megjelentek a haltetemek a Balatonban egy hete tapasztalható tömeges halpusztulás során. Más hírek szerint viszont a nem megfelelően tisztított, Balatonba ömlő kommunális szennyvíz okozhatta a fertőzéseket.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsusztina
2014. június 23. 16:18
Tavaly is volt calici vírusos probléma Füreden. Akkor az éppen ott tanyázó cirkusz volt a hunyó, és gyorsan szedni kellett a sátorfájukat.
csuka
2014. június 23. 13:16
"A balatonfüredi Európa Kupán induló élversenyzők és a Jövő Bajnoka programban résztvevő gyerekek közül is többen megbetegedtek a szombati balatoni úszás után." A halak (főleg gardák) meg három héttel ezelőtt pusztultak hihetetlen mennyiségben. Lehet, hogy összefüggés van a halpusztúlás meg a fertőzések között? Valami bekerült a vízbe, csak a hivatal nem tudja vagy nem akarja kimutatni?
Felebarát
2014. június 23. 11:51
utoljára iható minőségű volt a Balaton víze
Apáczai
2014. június 23. 11:49
"... előzetesen rendben találták a vízminőséget." A MŰTÉT SIKERÜLT, A BETEG MEGHALT - ESETE.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!