Heisler: Sikertelenül próbált a kormány partnere lenni a Mazsihisz

2014. április 17. 13:19

Memento70 néven fogtak össze azok a szervezetek, akik a Civil Alap támogatását visszautasítva, magánadományokból kívánnak megemlékezni a holokauszt 70. évfordulójáról. Heisler szerint nem sikerült megegyezniük a kormánnyal, pedig „elmentek addig a határig, ameddig elmehettek”.

2014. április 17. 13:19

A holokauszt 70. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezéssorozat ügyében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) sikertelenül próbált a kormány partnere lenni, és hiába jelezte a problémákat – mondta a Mazsihisz elnöke a Memento70 elnevezésű kezdeményezés létrehozását indokolva csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Heisler András rámutatott: a Memento70, az emlékév alkalmából a kormány Civil Alap pályázatán elnyert támogatásokat visszautasító 35 szervezet és személy „szövetsége” azt tűzte ki célul, hogy tagjai magánadakozásból, közösen teremtsék elő a nyertes programok megvalósulásának anyagi alapját. Kifejtette: a Mazsihisz véleménye az, hogy az egyházaknak együttműködési kötelezettségük van a mindenkori kormánnyal, mert attól forrásokat kapnak, de több vitás kérdésben nem sikerült egyezséget kötni a kabinettel, pedig „elmentek addig a határig, ameddig elmehettek”. Így többek között megtettek mindent annak érdekében, hogy ne valósuljon meg a német megszállás áldozatainak emlékműve.

Heisler András felhívta a figyelmet: a Memento70 akciója „nem alkupozíciót nyitott”, mert a pénz visszautasítása jogilag is végleges. A kormány részéről szembenézésről, felelősségvállalásról beszélnek – jegyezte meg, hozzátéve: ezek fontos nyilatkozatok, amelyeket örömmel is vesznek, de az is fontos, hogy a tettek szinkronban legyenek ezekkel a deklarációkkal. A Mazsihisz-elnök közlése szerint sok projektet kimondottan ismeretterjesztési és oktatási céllal határoztak meg, ezzel együtt a civil adományszerzés kultúráját is szeretnék újjáéleszteni. Lehet konkrét projekteket támogatni, de lehet általában véve a Memento70 szerveződésre is címezni az összegeket, a programjaikról pedig a www.memento70.hu honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők - tette hozzá.

Csizmadia Tibor, a Memento70-ben tagsággal rendelkező Magyar Színházi Társaság elnöke kiemelte: vándorkiállítást terveznek a vészkorszakban meggyilkolt művészek emlékére, ezeket színházakba szeretnék elvinni, annak ellenére, hogy lemondtak a kormány által odaítélt pénzről.

Gáborják Ádám a József Attila Kör Irodalmi Egyesület képviseletében elmondta: a pályázati pénzt szintén visszautasító Gólem Színház az évfordulóhoz kapcsolódóan színpadra visz egy lágerben összeállított szakácskönyvet, amely a túlélés technikáját fejlesztette ki, a darabban az irodalom, a gasztronómia és a színház kapcsolódik össze a rituális mondanivalóval.

A Magyar Zsidó Levéltár vezetője, Toronyi Zsuzsanna arról beszélt, hogy az igazi probléma az a szellemiség, amely a közéletben jelenleg megtapasztalható, s ennek következménye a Szabadság térre tervezett emlékmű és a Sorsok Háza körül kialakult vita. Ha ebből visszakozna a kormány, újragondolnák a kezdeményezésüket, de a most indított Memento70 program megléte önmagában érték – fogalmazott.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2014. április 18. 10:23
elektrodinamika1 http://www.youtube.com/watch?v=QhphZornCtM [Hozzászóló kiszűrése] 2014. április 18. 00:27 A háború alatti zsidó-mentő magyarokról tudunk! A zsidóbolsi terror alatt magyarokat mentő zsidók nem találhatók! Az AVH-ban annál több! Hogy is van ez???" Valahogy így: Márai 1947-ben : "E két évben bennünket, akik nem vagyunk kommunisták, társadalmilag, anyagilag s talán személyesen is megőröl az idő. Ezt a sorsot csak kevesen vállalják, a többség hanyatt-homlok menekül a Párt védőszárnyai alá, megtagad elvet, meggyőződést, múltat, mindent a holnapi száraz kenyérért; különösen feltűnő a zsidóság tódulása; ugyanaz a zsidóság, amely tegnap keserű-kegyetlen számonkéréssel fordult a keresztény társadalomhoz, mert "nem állt ellen" a náci követeléseknek, ma fejvesztve rohan egy parancsuralom csatasorába, és eszében sincs "ellenállni".
hakos
2014. április 17. 22:56
Ja, persze nektek a holokausztra emlékezés azt jelenti, hogy ítéletet hirdettek Magyarország felett, hogy kollektíve "bűnös" népnek és országnak bélyegzitek a magyarságot és Magyarországot, még annak az árán is, hogy letagadjátok a német megszállást, sőt meg akarjátok tiltani, hogy emléket állítsunk a megszállás áldozatainak. Tisztán náci logika a tiétek, csak annyi a különbség, hogy ők a zsidókat bélyegezték meg, ti pedig a magyarokat....
packó_
2014. április 17. 20:08
Dsida Jenő Nagycsütörtök Nem volt csatlakozás. Hat óra késést jeleztek, s a fullatag sötétben hat órát üldögéltem a kocsárdi váróteremben, nagycsütörtökön. Testem törött volt, és nehéz a lelkem, mint ki sötétben titkos útnak indul végzetes földön, csillagok szavára, sors elől szökve, mégis, szembe sorssal, s finom ideggel érzi messziről nyomán lopódzó ellenségeit. Az ablakon túl mozdonyok zörögtek. A sűrű füst, mint roppant denevérszárny legyintett arccul. Tompa borzalom fogott el, mély állati félelem. Körülnéztem. Szerettem volna néhány szót váltani jó, meghitt emberekkel, de nyirkos éj volt, és hideg sötét volt.... Péter aludt, János aludt, Jakab aludt, Máté aludt, és mind aludtak.... Kövér csöppek indultak homlokomról, és vigicsurogtak gyűrödt arcomon....
kuwiq
2014. április 17. 19:23
helyesen: kudarcot vallot a kísérlet, hogy ellenőrzésük alá vonják az orbán kormányt bakker, ja, bocs, ajvé de nem adják fel, no pasarán, vagy no pasarét meg ilyesmi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!