Nőellenes nagykoalíció alakult Ertsey Katalin szerint

2014. február 26. 12:51

Az LMP-s politikus annak kapcsán kritizálta a Fideszt és az ellenzéki Összefogást, hogy túl kevés női jelöltet tettek listájukon befutó helyekre.

2014. február 26. 12:51

Az LMP-frakcióban politizáló Ertsey Katalin szerint Magyarországon a bal- és a jobboldali pártok „nőellenes nagykoalíciót” hoztak létre, mert még a legoptimistább becslések szerint is legfeljebb húsz, de valószínűbb, hogy csak 12 nő lesz a választás után felálló parlamentben. Ertsey Katalin szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az LMP listáján viszont 33 százalékos a nők aránya.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Fidesz EP-képviselője, Pelczné Gál Ildikó az Indexnek elárulta, a Fidesz tudatosan döntött úgy, hogy tíz százalék alatt akarják tartani a női parlamenti képviselőik arányát. Hozzátette, hogy a baloldali összefogás listáján is csak a bejutó helyek 12 százalékát kapták nők. Hangsúlyozta, hogy az LMP listáján az egyenletes elosztásra is ügyeltek, minden két férfi jelöltet egy női követ. 

Ertsey Katalin kiemelte, hogy az ellenzéki párt az elmúlt négy évben is küzdött a nőkért. Példaként említette, hogy elkezdték kifizetni a 2012-es családinapközi-pályázatok után járó összegeket, amit az LMP korábban többször is követelt. Szintén a Lehet Más a Politika nevéhez kötötte, hogy Magyarország csatlakozik a nők elleni erőszak visszaszorításáról szóló isztambuli egyezményhez. Ugyancsak saját eredményüknek nevezte, hogy miniszteri biztost neveztek ki a nők munkaerő-piaci helyzetének javításának érdekében. Szalai Piroska viszont alkalmatlan erre a feladatra, ezért le kell váltani – fűzte hozzá.

Jelezte, az LMP tervezi, hogy kellő felhatalmazás esetén visszaadja a családi napköziknek a normatív támogatást. Ertsey Katalin azt is mondta, hogy a bal- és a jobboldal is részmunkaidőbe akarja „visszaszorítani” a kisgyermeket nevelő nőket, ami hozzájárul a női szegénység növekedéséhez és a gyerekszám csökkenéséhez, az LMP viszont a teljes munkaidőben történő rugalmas foglalkoztatási formák kiterjesztését javasolja.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wagner Hopkins
2014. február 27. 00:59
Akkor ezt is most hogy? Kint van vagy bent van? http://www.hir24.hu/belfold/2013/03/29/ertsey-katalin-is-kilepett-az-lmp-bol/
S0ma
2014. február 26. 23:47
Ha valaki tenni akar a nőkért, akkor elsősorban a családért emelje fel a szavát, a gyerekek életét veszélyeztető kábszer ellen harcoljon, adjon jogot a pedagógusnak ahhoz, hogy nevelhessen is , úgy általában meg törekedjen a normális értékek képviseletére.
tango47
2014. február 26. 16:01
És még ez a nő mondta, hogy nem elég magas a szellemi színvonal a képviselők között, ami felérne hozzá! Hála Istennek nem jut be a következő ciklusban közéjük.
Akitlosz
2014. február 26. 15:48
Köze? Piréziában okoskodjon!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!