NOE: Minél több családbarát önkormányzatra van szükség

2014. január 26. 09:16

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) reményei szerint az idén tovább bővül a családbarát önkormányzatok köre, így az adott településeken javulhat a több gyermeket nevelő családok életminősége, ami a gyermekvállalásra is kihat.

2014. január 26. 09:16

Kardosné Gyurkó Katalin, a 14 ezer nagycsaládot tömörítő egyesület főtitkára az MTI-nek elmondta, hogy a családbarát szemlélet felerősödése többek között a tavaly hatályba lépett, nagyobb mozgásteret adó új önkormányzati törvénynek, illetve az állam részéről a helyhatóságoknál felhalmozódott adósságok átvállalásának tulajdonítható.

E terhek alól felszabadulva sok helyen nagyobb figyelem jut a többgyermekes családokra is, ez például a lakáshoz jutás elősegítésében, a fiatalok önálló életkezdésének támogatásában vagy kedvezményes iskolai étkeztetésben nyilvánul meg. A NOE ezen önkormányzatok közül a legkiemelkedőbbeket évente jutalmazza, eddig 35 településnek adta át az egyesület által alapított díjat.

Az egyesület 2010-ben a tiszavasvári önkormányzattal, a Tiszatér Társulással és a Tiszavasvári Otthon Segítünk szolgálattal közösen pályázott egy civil ház kialakítására. Mintegy 60 millió forintos támogatásból újítottak fel és rendeztek be egy belvárosi épületet, amelyben irodát, közösségi teret és egy számítástechnikai labort alakítottak ki. A beruházás költségei nagyobbrészt az önkormányzatot terhelték, az egyesület az épület berendezésében, illetve a programok szervezésében és lebonyolításában vállalt elsősorban szerepet.
 
Sárváron többféle módon, szociális alapú segélyezéssel, ifjú házasok otthonának működtetésével, nyári táboroztatással, év végén vásárlási utalványokkal, kulturális programokon való részvétel támogatásával, valamint a helyi gyógy- és wellnessfürdőbe szóló kedvezményes belépőkkel is segíti az önkormányzat a nagycsaládosokat - mondta Sárai Péterné, a nagycsaládosok sárvári egyesületének elnöke.
 
A Tolna megyei Aparhanton már több mint húsz éve kedvezményesen kínálnak építési telkeket a letelepedőknek. Szűcs György, a falu független polgármestere elmondta: 1992-től 120 forintos négyzetméterenkénti áron lehet ezer négyzetméteres közművesített telket vásárolni a településen. A két évtized alatt húszan, többségében fiatalok éltek a lehetőséggel, de az utóbbi években nem épült új lakóház – tette hozzá. A cél az volt, hogy ne csökkenjen a község lélekszáma, ezt így sem sikerült elérni. 
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bookmark
2014. január 26. 09:37
Addig nem lesz családbarát önkormányzat, amíg fel nem számolják a Gyámhivatalokat. Ott ugyanis anya és gyermek-ellenes politikát folytatnak. Olvastam olyan határozatot amibe azt bírták leírni, hogy a Gyámhivatal határozatát apukának nem kell mindig betartani. Jó mi? Ja meg olyan is volt, hogy a GYH nem volt hajlandó az egyértelműen hamis munkáltatói igazolást leellenőrizni. Tessék bátran elolvasni a határozatokat meg az eljárási jegyzőkönyveket. Tele van az anyák megalázásával. Ha egy nőnek egyszer volt köze a Gyámhivatalhoz az többet garantáltan nem szül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!