A Belügyminisztériumhoz kerül a vízügy

2013. december 09. 13:47

A környezetvédelmi államtitkár szerint szakpolitikai szempontok indokolják, hogy a vízügy és a vízgazdálkodás egy tárcához tartozzon.

2013. december 09. 13:47

Január 1-jétől a Belügyminisztérium felügyeli a vízügyet, azaz megszűnik az az állapot, hogy a vízügyi kérdések részben a vidékfejlesztési, részben a belügyi tárcához tartoznak – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős államtitkára hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten. Szakmapolitikai szempontok indokolják, hogy a vízügy és a vízgazdálkodás egy tárca, a kormány döntése értelmében a belügyi alá tartozzon – mondta Illés Zoltán.

A kabinet arról is határozott, hogy – szintén figyelembe véve a szakmapolitikai szempontokat – a környezet- és természetvédelem érdekei, szempontjai, szakmai súlya, befolyása nem csökkenhet - tette hozzá.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy szakmai kérdésekben továbbra is szoros kapcsolatban maradjon a VM és a BM. Utalt arra is, hogy a vidékfejlesztési tárcához tartozik majd továbbra is a vízgyűjtő-gazdálkodás, mert az szorosan összefügg a környezet- és természetvédelemmel. Illés Zoltán közölte: a vízügyi szakterület áthelyezését a Belügyminisztériumhoz főként az indokolta, hogy a belügyi tárca végezte már eddig is az ár- és belvízvédelemmel, valamint a kárelhárítással összefüggő feladatokat, amelyekhez jelentős mértékben foglalkoztattak közmunkásokat. 

Az államtitkár beszélt a vörösiszap-szennyezésről is. Elmondta, hogy a vörösiszapot 267 hektárról kellett legyalulni, és 1,091 millió köbméter szennyezett földet kellett elszállítani. Az állam 38,275 milliárd forintot fordított a károk elhárítására.

Illés Zoltán elmondta: sikerült megoldani az abasári ivóvízbázis ügyét is. Másfél hónap megfeszített munkája árán két hete ismét van vezetékes ivóvize 2500 abasári lakosnak. A kormány 170 millió forintot biztosított a problémakezelésre. Százmillió forintból pedig Abasár végleges vízellátását kell megoldani.

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2013. december 09. 23:39
Biztos valamelyik nagyokos hallott a belvízről, és ha már belvíz, akkor belügy.
Gregorius
2013. december 09. 16:36
A vízügy jó helyen volt a VM-nél. Az agrárvonatkozásokat az illetékes államtitkárság tudta intézni, amíg a környezetvédelmieket Illésék. A BM-nek legfeljebb katasztrófók esetén lehetne szerepe, ami reméljük nem a "főfeladat" lesz, hanem megfelelő előkészítő munkával kiküszöbölik őket.. Kiváncsi vagyok arra, hogy a szakemberek is átmennek-e a BM-hez vagy azokra nincs szükség.
kjkj945
2013. december 09. 15:36
A vízügy mindig fekete bárány volt rosenfeldnél, czermaniknél, éls a gengszterváltás után is!! Vízet --- fizet???
liberálzöld.
2013. december 09. 15:11
A vízügy nem közügy, hanem belügy. Oszt jónapot. Szegény Illés-Szarkofág Zoltán! Hatalma lassan nem ér túl az íróasztalán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!