Sürgősen módosítaná a Btk-t a Fidesz

2013. november 04. 13:14

Kivételes sürgős eljárásban tárgyalhatja az Országgyűlés a hamisított bajai videóval összefüggő büntető törvénykönyvi módosítást - hangzott el a parlament alkotmányügyi bizottságának hétfői ülésén, ahol az ellenzéki képviselők a tényfeltároló újságírás végét jósolták, ha a Ház elfogadja az előterjesztést.

2013. november 04. 13:14

A bizottság 18 igen és 7 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta az emberi méltóság védelme és a bizonyítékok meghamisításának megakadályozása érdekében javasolt Btk-módosítást, amelyet Rogán Antal és Kósa Lajos fideszes, valamint Harrach Péter és Pálffy István (KDNP) nyújtotta be. Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára közölte, a tárca támogatja az előterjesztést.

A vitában MSZP-s, a jobbikos és az LMP-s felszólaló is úgy vélte, hogy jelenleg is bünteti a törvény a hamis videó nyilvánosságra hozatalát. Schiffer András szerint a hamis vád és a hatóság félrevezetése az tényállás, amely lehetővé teszi a büntetőjogi szankcionálását. Kifogásolta, hogy a gondatlan elkövetést is szankcionálnák a jövőben. Szerinte a bajai videó kapóra jött a kormánypártoknak, mert így elejét tudják venni, hogy a kampányban a „csibészségeiket” nyilvánosságra lehessen hozni.

Ipkovich György (MSZP) szakmailag aggályosnak és szükségtelennek minősítette a törvénymódosítást. A gondatlanságból elkövetett cselekmény szankcionálása pedig szerinte a véleménynyilvánítás szabadságát sérti.

Staudt Gábor (Jobbik) azt kifogásolta, hogy a javaslat nem azt bünteti, aki elkövette a hamisítást. Úgy érvelt, hogy a gondatlan nyilvánosságra hozatal büntetésének jelenleg is megvannak a polgári jogi eszközei. A javaslat a médiát akarja korlátozni – értékelte.

Bárándy Gergely (MSZP) közölte, azzal a céllal egyetértenek, meg kell akadályozni, hogy hamisított felvételeket büntetlenül lehessen készíteni, de szerint a törvényjavaslatban megfogalmazott szöveg megfelel a rágalmazás tényállásnak. Úgy értékelte, hogy a kormánypártok fel akarják használni a jelenlegi helyzetet arra, hogy a tényfeltáró újságírást ellehetetlenítsék.

Pősze Lajos (független) azon a véleményen volt, hogy az előterjesztésnek semmi köze nincs a sajtószabadsághoz, és a médiától is elvárható az, hogy vállalja a felelősséget a tetteiért.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. november 04. 19:49
Gondolom ez lehet a gyors módosítás miértje: "Tolvajt megölni nem ér Hiába mondja ki az Alaptörvény, hogy mindenkinek joga van a tulajdona elleni jogtalan támadás elhárításához, nem lenne könnyű dolga annak, aki a tolvajok garázdálkodását megelégelve fagyállót önt a borába."
HSL
2013. november 04. 19:30
bezzeg a szavazatvásárlás büntetését nem akarják szigorítani... miért is?
liberálzöld.
2013. november 04. 15:55
És mi tartja vissza a módosítástól? Csinált már ilyesmit, nem is egyet. Még visszamenőlegesen is.
Forsz
2013. november 04. 13:50
Bárándy Gergely (MSZP) szerint: "....a törvényjavaslatban megfogalmazott szöveg megfelel a rágalmazás tényállásnak." A mindenre ráhúzható, fregoli jogszabály eleve teret enged az illetékesség körüli értelmezési vitának. Ha viszont van egy speciális törvény, amely leszűkíti a kérdés értelmezését és a tényállás ennek kapcsán világos mint a Nap, máris egyszerűbb az élet. Finoman szólva joghézaggal állunk szemben; durvábban fogalmazva, ma az sem számít, ha folyik a szar. Legfeljebb, ha nem jön össze, akkor még mindig sanszos, hogy rá lehet kenni a szólásszabadságra, el lehet maszatolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!