Jön az új nyugdíjpillér

2013. november 18. 09:38

A Nemzetgazdasági Minisztérium úgy alakítaná át a nyugdíjpénztári törvényt, hogy azáltal létrejöhet az első foglalkoztatói nyugdíjpénztár.

2013. november 18. 09:38

Az NGM társadalmi vitára bocsátotta a a nyugdíjpénztári törvény módosítását, amely alapján megalakulhat az első foglalkoztatói nyugdíjpénztár – tudta meg a Napi Gazdaság. A lap emlékeztetett arra is, hogy a foglalkoztatói nyugdíjpénztárakról szóló törvény már 2007 óta hatályban van, ugyanakkor azóta sem jött létre egy ilyen intézmény sem.

A Napi Gazdaság azt is tudni véli: lehetséges alapítóként jelenhet meg egy piaci szereplő, de valószínűbb, hogy maga az állam gondolkozik egy foglalkoztatói pénztár létrehozásában. Ennek a banki hátterét a Takarékbank Zrt. adhatná, taglétszáma a kezdetekkor akár 800 ezer fő is lehetne a Magyar Posta Zrt. (a Takarékbank résztulajdonosa) alkalmazottait is beleszámítva.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2013. november 18. 16:06
Szerintem nincsen szükség megint újabb nyugdíjpénztár létrehozására, mert rendelkezésre áll az önkéntes nyugdíj-biztosítási rendszer és ennek pénztárai. Az elsődleges szempontnak azt kell tekinteni, hogy az állami nyugdíjkassza szuficites legyen és a fennmaradó összeget át lehet utalni az államiból az önkéntesbe. Ugyanezt megteheti a munkáltatói is, a dolgozójával, mint ahogy az egészségpénztárnál teszi több munkáltató. Remélhetőleg a gazdaság ütemének a növekedése, a konszolidált költségvetés lehetővé teszi a járulék csökkenést, s akkor az így mutatkozó különbözetet át lehet tenni az önkéntes biztosításba. A reform keretében ezt tették a Németország és a Svédország is, valamint több más ország.
motoros
2013. november 18. 14:44
Létre kellene hozni azt, amit elbotoltak a rendszerváltáskor. A rentábilis, haszonnal működő állami nyugdíjpénztárat, ahol a hozadék fedezné az inflációt, krach esetén pedig értékesíthető és felosztható lenne a vagyon a befizetők között. Ki adna erre garanciát? A mai negyvenévesek nyakába szakad a saját gyereke, a szülei és önmaga, tehát valamit lépni kellene.
Pinter68
2013. november 18. 13:47
És tessék mondani, ki és miből fog ide befizetni? Csak mert a kötelező nyugdíj járulékokat az állam magához vonzotta. Aki meg ezen felül tud fizetni a dolgozójának ilyen juttatást, annak ott vannak az önkéntes kasszák. Szóval, ki fog ezekbe befizetni?
Felebarát
2013. november 18. 13:31
és kötelező lesz ide is a belépés és négy év múlva újra lenyúlják :D tényleg ehhez tapsolnak egyesek, ez mennyivel másabb, mint az volt, mert narancs köntösben leszM?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!