Enyhítettek a Lex Gavrán

2013. november 05. 09:40

Elfogadta a parlament azt a Btk.-módosítást, ami a jövőben szabadságvesztéssel büntetheti azt, aki mások becsületének csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít, vagy azt közzéteszi. A gondatlan közzétételt viszont egy ellenzéki módosítójavaslatnak köszönhetően mégsem szankcionálják majd.

2013. november 05. 09:40

A parlament keddi döntése alapján szabadságvesztéssel büntethetik azt, aki mások becsületének csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít. A büntető törvénykönyv szigorítását a bajai videoüggyel indokolták a kormánypártok.

Egy évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki elérhetővé teszi, két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, három évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntethető.

A gondatlan közzétételt viszont mégsem szankcionálják, miután a kormánypártok is támogatták az erről szóló szocialista módosító javaslatot.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága kedd reggel egyhangúlag hozta meg döntését. Hétfőn este már tárgyalták Harangozó Tamás és Bárándy Gergely szocialista képviselők javaslatát, amelyet akkor a testület nem támogatott. Cser-Palkovics András, a bizottság fideszes elnöke most új állásfoglalásra kérte a bizottság tagjait annak érdekében, hogy a módosító indítványról szavazhasson a plenáris ülés.

A vitában egyetlen felszólalóként Staudt Gábor (Jobbik) arról beszélt, hogy ami így megmarad a törvényjavaslatból, az bizonyos tényállásokban ma is része a Btk.-nak. Ez csak annyiban bővíti a jelenlegi becsületsértést és rágalmazást, hogy bizonyos esetekben közvádasítja az eljárásokat – mondta.

A Btk. módosításáról hétfő délelőtt vita volt az alkotmányügyi bizottságban, az ellenzéki képviselők úgy értékelték, hogy annak elfogadása a tényfeltáró újságírás végét jelenti.

A törvényjavaslatot a fideszes Rogán Antal és Kósa Lajos, valamint a KDNP-s Harrach Péter és Pálffy István nyújtotta be, miután kiderült, hogy hamisított a bajai választással összefüggő, a hvg.hu-n nyilvánosságra hozott videofelvétel. A javaslat értelmében a jövőben szabadságvesztéssel lesz büntethető, aki mások becsületének csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvételt készít, illetve tesz elérhetővé. 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IgazságosIzomViktor.
2013. november 05. 15:37
Elfogadták a saját javaslatukat?hű...a betyárját.Na most ezen...ezen meglepődtem.hihihi.Természetesen előtte széleskörü egyeztetéseket folytattak az összes párttal,ahogy szoktak,és alapos megfontolás után fogadták el.újfent hihihi.
kamasuka
2013. november 05. 13:11
Epic: http://mno.hu/magyar_nemzet_k_ulf/svedorszag-egy-joleti-allam-ket-arca-1193663
gfischer
2013. november 05. 12:00
És mit érdemel az aki rendszeresen hamis, vagy valótlan tartalmú híreket közöl, azokhoz adatot szolgáltat,és az ilyen műsorokat szerkeszti jóváhagyja, ezzel jelentős érdeksérelmet okozva az állampolgároknak?
*ufó*
2013. november 05. 11:33
hát, puha pöccsel elég nehéz lehet eljátszani a falkavezért de egyelőre műxik a mutatvány, ez 2ségtelen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!