Az ipari termelés 5,5 százalékkal nőtt szeptember

2013. november 15. 10:23

A KSH közlése szerint az ipari termelés szeptemberben 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami elsősorban az autóipar és a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatoknak köszönhető.

2013. november 15. 10:23

Az adatok megegyeznek az előzetesen közölt számokkal. A munkanaphatástól megtisztított index 3,1 százalékkal emelkedett, mivel idén szeptemberben eggyel több munkanap volt, mint tavaly. A termelés az év első kilenc hónapjában az egy évvel ezelőtti szintet érte el. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index szeptemberben 1,8 százalékkal nőtt.

A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés több mint egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása kiugróan, 27,6 százalékkal nőtt. A kimagasló teljesítményt tükrözik az alág rendelésmutatói is.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. november 15. 16:19
http://kics.it/OmDjxw
kjkj945
2013. november 15. 16:16
++ I. Az ipari termelés jellemzői Eredménye: valamilyen fogyasztói igény kielégítésére alkalmas jószág vagy szolgál-tatás. 1.jellemző vonásai: a termék jellege szer:egynemű, szabványosított tömegtermék, vagy összetett termék gyártása. Tömeg-szerűség szer: tömeggyártás, sorozat-gyártás, és egyedi gyártás. A gyártási rendszer jellege szer : folyamatrendszerű, csoportos gyártási rendszerű, műhelyrendszerű, projektrend-szerű, számítógéppel integrált. 2. szolg. jell. vonásai: fizikai mennyiségben való számba-vétele nem lehetséges, ált-ban azonnal megkezdődik a fogyasztás is, szükséges a fo-gyasztó jelenléte, helyhez kötött, a munka-megosztás fokozódik. A szolg. tárgya szer: dolgokra és személyekre irányuló szolg. Megkülönböztetünk fizikai-anyagi jellegű és nem anyagi, szellemi szolg-t. A szolg lehet termelő és nem termelő=fogyasztó szolg. A személyi szolg lehet egyéni vagy kollektív jellegű. Van piacosítható és nem piacosítható szolg. 3. Az ipar gazd. szerepe: kitermeli a gazd és a társ számára nélkülözhetetlen nyersanyagokat, előállítja a term eszközöket. Nemzetgazd szintű osztályozás: nemzetgaz-dasági ág, ágazat, alágazat, szakágazat. 4. Az ipari term folyamat: gyártási főfolyamat, gyártási segédfolyamat (kisegítő és kiszolgáló folyamatok), gyártási mellékfolyamatok, a gyártás műszaki előkészítése(termék kiala-kítása, technológia kidolgozása). A termék vagy konstrukció kialakítása, konstrukciós előkészítés, alkatrészrajz, méretezett össze-állítási rajz, vegyes összeállítási rajz, darab-jegyzék, technológiai előkészítés, művelet-terv, műveletirányítás. Gyártási főfolyama-tok: kitermelő folyamtok, az anyag összeté-telét megvált foly, a nyersanyag alakját módosító foly. Bonyolultság szerint: egyszerű, összetett foly (analitikus, szinte-tikus). 5. Az iparváll. term szerk: 3 alap-forma: technológiai, tárgyi, vegyes tipusú. "
IgazságosIzomViktor.
2013. november 15. 16:10
Ettől fog zengeni a híradó egy hétig.Szíveskedjenek azt is közölni,hogy például ma a postai díjakat emelték jelentősen,például az utánvét esetében,és a tejtermékek is drágultak.Sajnos nem tudják az emberek hogy a háttérben milyen sunyi áremelések,megvonások,kibaszások vannak a páratlan sikerek zengése közben,és például mit művel a hatalom az emberekkel téli közmunka címén.Csak a sikerekről van szó,meg gazdasági növekedésről(ami mellesleg minden országban javul.Romániábn például 4,4%.Törökországban még több).Nálunk az 1,7% is már a világ csúcsára repít minket---a hatalom szerint.De maga a hír nagyszerű.A béka segge alól 100 méterről a béa segge alatt 99 méterre kerültünk úgy hogy a másik oldalon a bőrt is lenyúzzák a magyarokról.Örvendjünk!
6qwasyx
2013. november 15. 11:38
"az ipari termelés szeptemberben 5,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit" Beindult a Mercedes. Köszönjük Gyurcsány, köszönjük Bajnai!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!