Ragaszkodik a dress code-hoz a Kaposvári Egyetem

2013. október 04. 18:13

Az intézményvezetése nem lép vissza az öltözködési előírásoktól, de nyitott más javaslatok meghallgatására, és a szabályozás pontosítására.

2013. október 04. 18:13

A Kaposvári Egyetem vezetése közleményében ismételten megerősítette: „ragaszkodik ahhoz az elvhez, hogy az egyetem mindennapjaiban – tekintettel arra, hogy az egyetem egy oktató és kutató hely – és különösen az ünnepi eseményeken – tanévnyitó, diplomaosztó –, vizsgákon az alkalomhoz illő öltözetben jelenjenek meg az oktatók és hallgatók”. Hozzátették: ezt továbbra is be kívánják tartatni. „A célunk tehát változatlanul az, hogy az egyetemen történő megjelenés méltó legyen az itt dolgozó oktatók és hallgatók értelmiségi létben betöltött szerepéhez” – írják, hozzátéve, hogy „az utasítás a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény adta keretek között került kiadásra, irányadó öltözködési elveket fogalmaz meg, mely elvektől nem kívánunk visszalépni”. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az egyetem vezetése nyitott a javaslatok meghallgatására és azok alapján a közös vélemény kialakítására, a szabályozás pontosítására.

Az október 1-től hatályos „irányadó öltözködési szabályokról” szóló rektori utasítás kiterjed az egyetem minden dolgozójára és hallgatójára, azt az esetet kivéve, amikor valaki munka- vagy védőruhát visel. Külön szabályok vonatkoznak az oktatókra és a hallgatókra, megkülönböztetve a férfiak és a nők számára a hétköznapokon, illetve a vizsgákon, hivatalos rendezvényeken ajánlatos viseletet. A rektori utasításban mindenkire kötelező érvényű szabályozásként az ápolt külső (haj, köröm, arcszőrzet), a tiszta, vasalt öltözék, mint „alapvető elvárás” szerepel, továbbá az a nyomatékosan megfogalmazott kitétel, miszerint „kérjük mellőzni a túl rövid szoknyát, rövidnadrágot, túlságosan kivágott, vagy pánt nélküli ruhákat, strandpapucsot, a túlzott parfüm és erős smink, kirívó kiegészítők használatát”. „Az utasítás be nem tartása a jogszabályokban és a belső szabályzatokban meghatározott jogkövetkezményeket vonja maga után” – olvasható a dokumentum záró rendelkezésében, mely sem az ellenőrzés mikéntjéről, sem annak konkrét következményéről nem tartalmaz információt, ha valaki eltér az előírás szerinti öltözetet viselésétől.

Összesen 184 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hihhaa
2013. október 05. 14:27
Nem értem, miért kell ezen pörögni. Igen, vannak hatalmas koponyák, született zsenik, akik mackógatyában, papucsban tolják, és igénytelenek mint az állat. Meglepődnék, ha az ilyenek miatt született volna ez a szabály. Azt sem gondolom, hogy teljesíthetetlenek lennének ezek az elvárások. Egyszerűen mindenki imád panaszkodni!
ezaz
2013. október 05. 12:14
A parfümök erősségét biztosan kedvenc nyugalmazott tanárunk ellenőrzi majd :)
kuwiq
2013. október 05. 11:47
A hihetetlen tahóság elharapózik mindenfelé. Fiam időnként kisegít egy discó szerű helyen, elképesztő történeteket mesél, az egyetemista bulik résztvevőinek tahóságáról. Hozzájuk képest a legvadabb rockerbulik babazsúrok, rendkívül udvarias vendégekkel. Ez a kaposvári történet az évnyitón nyilván nem az első eset volt. A riasztó az, hogy amikor az ember azt hinné, hogy a kirívó esetek elszigeteltek, és csendbben elhalnak, kiderül, hagy éppen ellenkezőleg, valóságos divatot teremtettek, és inkább terjed a dolog, semmint csendben kimúlna.
figo
2013. október 05. 11:26
Remélem a rektor nem fogja szabályozni, hogy kultúráltan és rendeltetés szerint használják a WC-t, mert a végén még ezek a kedves, kultúrált európaiértelembenvettértelmiségi gyerekek összeszarják, hugyozzák az előadót, mert az a trendi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!