Magyar-kínai animációs filmes találkozót szervez a Médiatanács

2013. augusztus 23. 10:26

A magyar rajzfilmstúdiókkal kialakítható együttműködési lehetőségeket térképezik fel, és a hazai filmes alkotókat, képzőművészeket mutatják be azon az egész napos rendezvényen, amelyet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa Magyar Média Mecenatúra programja szervez kínai és magyar felek részvételével Budapesten, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

2013. augusztus 23. 10:26

A médiatanács szóvivői irodájának pénteki közleménye szerint az augusztus 26-ai találkozón egy harminckét tagú kínai delegáció vesz részt Jen Csi-jing, a Kínai Animációs és Internetkultúra Szövetség alelnökének vezetésével. A Hollywood és Bollywood után a világ filmgyártásának harmadik legjelentősebb országából érkező küldöttség tizenhat magyar rajzfilmstúdió és több képzőművész tevékenységével ismerkedik meg Budapesten.

A találkozó célja, hogy a Szecsuán tartománybeli szakemberek képet alkothassanak arról, hogyan vált nemzetközileg sikeres művészeti ággá a magyar animáció, és tájékozódhassanak a filmes befektetési lehetőségekről is. A rendezvény a médiatanács és a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetsége együttműködésével jön létre.

A találkozó házigazdája a médiatanács két tagja, Auer János és Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra program koordinátora, szervezésére Varsányi Ferencet, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanárát, a médiatanács Macskássy Gyula pályázati eljárása bírálóbizottságának tagját kérték fel. A Kínai Népköztársaságot Kuo Hszia-kuang, a nagykövetség kulturális tanácsosa képviseli.

A médiatanács a filmes szakmát nemcsak pályázatokkal és hazai szakmai konzultációkkal segíti, hanem hangsúlyt helyez arra is, hogy a magyar alkotókat támogassa a nemzetközi színtéren ‒ olvasható közleményükben. A tervek között szerepel a Kínai Népköztársaságban megtartandó magyar filmfesztivál is.

A Médiatanács animációs filmes támogatása 2011-ben indult el, majd a Magyar Média Mecenatúra programban 2012-ben és idén is meghirdette a Macskássy Gyuláról elnevezett pályázatot, amelynek köszönhetően eddig 32 új animációs film készülhet el összesen 283 millió forintból. A pályázat sikerére tekintettel a keretösszeget a Médiatanács idén 50 százalékkal megemelte.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!