Origo: Beavatkozik az állam a takarékszövetkezetekbe

2013. június 27. 15:21

Az Origo arról ír: elfogadtak egy törvényt, mely szerint a takarékszövetkezeteket integrálják, azok központi bankját speciális eljárással államosítják, a Magyar Postát főszerepbe helyezik.

2013. június 27. 15:21

Az Origo szerint előző pénteken este kaptak a takarékszövetkezetek vezetői egy meghívást hétfő reggelre a parlamentbe, ahol Vojnits Tamás, a szövetkezeti pénzügyi rendszerrel foglalkozó kormánybiztos tartott előadást nekik arról, milyen hiányosságok vannak a takarékszövetkezetek rendszerében. A portál szerint arról is szó esett, hogy a szektorban rejlő kockázatok és tőkeproblémák miatt az államnak be kell avatkoznia, meg kell segítenie a takarékszövetkezeteket.

Az állam 100 milliárd forintot költene a szövetkezetekre, és át is szerveznék az integrációt; 1,6 milliárd forintért cserébe pedig a Magyar Posta és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) teljesen át is venné a hatalmat a takarékok fölött.  Az Origo szerint mindezzel az állami tulajdonú MFB-Posta-takarékszövetkezetek alakulat méretében és fiókhálózatában előbb-utóbb versenytársa lehet az OTP-nek, és ez megfelelne a miniszterelnök elképzeléseinek.

Az Országgyűlés csütörtökön el is fogadta a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényjavaslatot. A törvénytervezet indoklása szerint a Posta az egyik legnagyobb, állami tulajdonban lévő nagyvállalat, amelyik pénzforgalmi szolgáltatásokat is nyújt, ezért – az MFB-vel együtt – tulajdonossá kell válnia a takarékszövetkezetek központi bankjában, a Takarékbankban. A törvény elfogadása után a Posta rögtön az első közgyűlésen 655 millió forinttal megemeli a Takarékbank tőkéjét, az együttes állami tulajdon így 58 százalék körülire emelkedik. 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balf
2013. június 27. 18:53
https://www.facebook.com/JobbikGazdasagiKabinet?ref=hl#!/JobbikGazdasagiKabinet/posts/614770111880101
trespass
2013. június 27. 18:15
Nagyon helyes! Nehogy már a vidéki shitnyikeknek Pestre kelljen caplatni a kedvezményes pénzekért! Házhoz visszük! A reszlinek meg lesz állása.
Borg_Minden_ellenállás_hasztalan
2013. június 27. 18:09
Na megint megmentünk valamit, vagyis államosítunk, vagyis Mutyisztán alvezíreinek és csicskásainak legyen hol a kasszához járulniuk.
magyar1206
2013. június 27. 18:05
Kedves MandinFanok! Kibaszott komcsik vagytok mind!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!