Megújulnak a közrádió csatornái

2013. március 07. 15:58

Otthon a világban szlogennel jelentkezik március 15-étől a Kossuth Rádió, míg a Bartók mottója Több mint klasszikusra változik. Megújul a rádiók szignálja és hangzásvilága is, ehhez Kovács Ákos énekes-dalszerző komponált zenedarabokat – tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtökön az MTI-t.

2013. március 07. 15:58

Március közepétől új műsorokkal, új szignálokkal és új hangzásvilággal jelentkezik a Kossuth, a Petőfi, a Bartók, a Dankó Rádió, valamint a Parlamenti közvetítések adója és a Nemzetiségi Műsorok csatornája. Kovács Ákos összesen 320 új zenedarabot komponált a rádiók számára. A hangzásvilág megújítása Vida Zoltán koncepciója alapján zajlott, a munkában részt vett Balogh Kálmán cimbalmos, Andrejszki Judit csembalójátékos, Pejtsik Péter karmester és vonóshangszerelő, valamint Lepés Gábor hangmérnök.

Az MTVA közleményében idézi Kovács Ákost, aki elmondta: „a logotípiai megújulást vezető Vida Zoltán koncepciója számomra nagyon szimpatikus volt, ezért vállaltam el ezt a megtisztelő felkérést. A munka egy éven át zajlott, a 2084 album munkálataival és a nagykoncertekre való készüléssel párhuzamosan. Rengeteg előkészítés, egyeztetés és stúdiózás eredménye az elkészült hangzó arculati rendszer”.

„Dolgozhattam nagy vonóskarral és olyan zseniális zenészekkel is, mint Balogh Kálmán cimbalmos, Andrejszki Judit csembalójátékos, valamint Pejtsik Péter karmester és vonóshangszerelő, aki a régi zenében használatos viola da gamba nevű hangszert is megszólaltatja. A felvételek és a keverés során a legfőbb segítségem Lepés Gábor hangmérnök volt. A rendszer 22 témából és további variánsokból áll, minden egyes eleme tíz különböző hangszerelésben jelenik meg, minden adót külön megszólalás azonosít. A remek hangulatú munkálatokat werkfilm örökíti meg. Az első közönségreakciók nagyon jók, a rádiós hangmesterek is lelkesen nyilatkoztak az anyagról. Bízom benne, hogy nemcsak a megrendelői előírásoknak és a rádiócsatornák igényeinek sikerült megfelelni, hanem a hallgatók is szeretettel fogadják a munka eredményét” – tette hozzá a zeneszerző.           

A közmédia folyamatos megújításának részeként a márciusi finomhangolás az első fontos lépése a 2013-ban hangzó arculatváltáson áteső közszolgálati rádiócsatornáknak – közölte az MTVA. Tájékoztatásuk szerint a Kossuth Rádió finomhangolása március 18-ától a műsorstruktúra változásával is együtt jár. A 180 Perc reggeli magazinműsorban 8.30 és 9.00 között a Zöld forrás, ökotémákat feldolgozó, környezetvédelemmel foglalkozó párperces műsorblokk várja a hallgatókat. Hétköznaponként új műsorokkal bővül a csatorna kínálata, ilyen például a Belépő, élő kulturális magazin, amely 20.11 és 21.30 között szól a hallgatókhoz. Hétvégén, szombaton pedig a Tudomány hangjai műsor jelentkezik 14.32 és 15.00 óra között.

Bővül a Krónika és a Sportvilág adásainak száma is, előbbi a hétköznaponként 10.00, 16.00 és 20.00 órakor jelentkező 10 perces adásokkal. A Sportvilág – a meglévő időpontok mellett – többször, hétköznaponként 12.25-kor, hétvégén pedig 12.20-kor, 3-5 perces, valamint 10 perces változattal is jelentkezik. ToborZóna néven új zenei sávval bővül a Petőfi kínálata. A műsorsáv a zenei műfajokat elkülönítve, minden nap más-más típusú zenékkel jelentkezik 22 órai kezdettel. Márciustól közepétől a Harmincak társasága című műsor minden szombaton a hazai, magyar zenei listával, vasárnaponként pedig a külföldi, külhoni zenei listával jelentkezik 13.00 és 16.00 között.

A Bartók Rádió Súgólyuk címmel szombatonként 10 és 11 óra között új ajánlóműsorral gazdagodik. A gyermekes családoknak szóló játékos beavató műsorok minden vasárnap 10-12 óra között Kezdőhang címmel szólalnak meg a csatornán. Verdi 200 és Wagner 200 címmel műsorsorozat jelentkezik a csatornán a zeneszerző óriások születésének 200. évfordulójára emlékezve.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
feketemacska
2013. március 11. 12:15
A Petőfi adót /nagyon zene/ szépen legyilkoták pár éve.Pedig volt elég hallgatottsága.És friss,naprakész volt mindig,nem mint a konzerv-műsorok másik gyűjtőhelye.Ezt az adót kellene visszahozni,nem kétharmad,hanem fele-fele zene és szöveg,egyharmad élő műsor.Hogy elkelt,azaz eladták a csatornát???Hogy nincs rá igény? Aki nem lelkesedik érte az nem Eu honpolgár,azaz begyepesedett?Hogy kénye3lmesebb a konzerv műsor,mert nincs baki,megy a kontroll ezerrel,kilúgozzuk,semlegesítjük,stb. Bizisten én azt adnám feladatul a rádiónak,hogy adjon életkedvet az embereknek. Ehhez viszont egy igazi jó koncepciójú csoportra lenne szükség.
Hogyisvan
2013. március 11. 11:55
Az állami média mára sikerrel leküzdötte magát a hatvanas-hetvenes évek szintjére. Ismét udvari bóhocok irányítják a médiát, igazi nímandok!
=nessuno=
2013. március 07. 23:54
Közpénzből ezt az idióta udvarizenészt kell még jobban kitömni?? Ez hagyján, de az adóknak vége.:(( Petőfit sikerült elcseszni.:(( Undorító.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!