A DK szerint problémás az egyházak devizahiteleinek konszolidálása

2013. március 04. 13:36

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint erkölcsi, alkotmányos, illetve költségvetési szempontból is aggályokat vethet fel az a kormányzati terv, amelyik szerint konszolidálnák az egyházak devizaadósságát.

2013. március 04. 13:36

A független képviselő Molnár Csaba hétfői, parlamenti sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken azt mondta: a kormány az egyházak által felvett devizahitelek konszolidációját is tervezi. A DK alelnöke utalt arra, hogy az alaptörvény szerint Magyarországon az állam és az egyházak egymástól elválasztva működnek. Segíti-e ennek az alkotmányos elvnek az érvényesülését az, hogy az állam egy vagy több egyház tartozásainak átvállalására készül? – vetette fel.

Azt is kérdésesnek nevezte, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben van-e lehetőség egy ilyen hatalmas kötelezettség átvállalására. Hozzátette, ha igaz, hogy a Magyarországi Református Egyház devizaadóssága közel 3,5 milliárd forint, akkor az összes egyházé akár több tízmilliárd forintra is rúghat. Molnár Csaba jelezte továbbá, a DK kíváncsi, hogy a kormány valamennyiük adósságát konszolidálja vagy politikai alapon döntve csak néhány, a „szívéhez közel álló egyháznak” ad ilyen kedvezményt. Erkölcsileg elfogadható-e a híveknek, ha a kabinet az adófizetők pénzéből próbál magánszervezeteket konszolidálni? – tette fel utolsó kérdését.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2013. március 04. 17:12
A DK-t bezzeg senki nem konszolidálja... Pedig az is egy ház. Egy olyan ház...
Bélus
2013. március 04. 16:14
A Molnár Csba azért mond ilyen butaságokat, mert nem bérmálkozott rendszeresen, mint a főnöke!
Fakutya őrnagy
2013. március 04. 15:14
Engem az érdekel, hogy kaptak a krisnások 270 hektár földet és miért kapott Manherz Károlytól kitüntetést a vezetőjük.
kuwiq
2013. március 04. 15:08
Ez jellemző a Molnár Csabi intellektusára. Ha a refik ennyivel lógnak, abból az következik, hogy a többiek még többel... Csak megjegyzem, hogy ők még az egyházaknak a kórházak, iskolák működtetésére jogosan járó, közhasznú intézményeket bármilyen fenntartásban működtetőknek automatikusan kifizetendő pénzeket is visszatartották (fejkvóta pl), a felekezetek azonban a nehézségek ellenére, ezek szerint részint hitelből üzemeltették az intézményeiket. Most meg pofátlanul beszólogatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!