Bakondi: Készen állunk az árvizek elleni védekezésre

2013. február 27. 17:24

Megfelelően felkészült a vízügyi, a védelmi igazgatási és a katasztrófavédelmi rendszer, rendelkeznek az árvíz elleni védekezéshez szükséges készletekkel, tervekkel, gyakorlatokkal, létszámmal, technikai eszközparkkal – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője szerdán Salgótarjánban.

2013. február 27. 17:24

Bakondi György elmondta: minden tavasszal van ár- és belvízi veszélyeztetettség, az pedig, hogy lesz-e árvíz, a vízgyűjtőkön összegyűlt hómennyiségtől függ. Kapcsolatban vannak a szomszédos országokkal, hogy naprakész információkkal rendelkezzenek a hóhelyzetről és az időjárásról. Egyrészt, hogy közösen védekezhessenek a határtérségekben, másrészt, hogy 24-48 órával az áradás előtt meghozhassák az esetleges rendkívüli intézkedéseket – tette hozzá.

A főigazgató jelentősnek nevezte a vízgyűjtőkön lévő hómennyiséget. Elmondta: a Duna vízgyűjtőjén például 15 köbkilométernyi hó van. Összehasonlításként hozzátette: egy köbkilométernyi a Balaton vize. Ismertette: önmagában a hómennyiség még nem okoz feltétlenül áradást, az, hogy bekövetkezik-e az árvíz, attól függ, hogy milyen gyors a felmelegedés a vízgyűjtőkön. Bakondi György arra is kitért, hogy az elmúlt időszakban gátak, víztározók épültek, mederkotrásokat és árterület-tisztításokat végeztek az országban, ezek jelentősen növeli a folyók vízelvezető képességét.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2013. február 28. 10:27
Na, akkor nagy a baj. Ha a "készen állunk" c. kötelező nyilatkozat lejön, azt úgy kell érteni, hogy "Istenem, csak eső ne essen".
nyugalmazott tanár
2013. február 28. 07:12
Az árvizekkel szemben elsősorban nem védeni kell, hanem megelőzni. Közmunkával mennyi gátat és víztározót lehetne építeni? Ehhez kellene végre hozzáfogni, hogy az aszályos években INGYENES öntözővízzel lássa el a kistermelőket. Mert ezzel tíz- vagy százszorosát lehetne megtakarítani annak, amit utóbb támogatásként kell majd odaadjunk. A tönkrement gazdáknak. A mezőgazdasági termelés legköltségesebb rézse ma az öntözővíz. Ezt elérhetővé kellene tenni minden termelő számára, hogy ne csak a kiváltságosaknak (TSZ-ek, KFT-k, nagybirtokosok) álljon rendelkezésére.
az imaszoba forgatómotorja
2013. február 27. 22:31
épültek árvíztározók vagy megint hagyjuk kifolyni a vizet az országból?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!