Több támogatás jut jövőre filmekre, műsorokra

2013. január 18. 18:33

A tavalyinál több támogatásra számíthatnak a közösségi médiaszolgáltatók és a filmesek a Magyar Média Mecenatúra program keretében. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa elfogadta a 2013-as támogatási tervet.

2013. január 18. 18:33

A közösségi médiaszolgáltatók működését, az új műsorok gyártását vagy új független magyar filmek készítését támogató pályázat tervezésekor a hatóság figyelembe vette a szakma észrevételeit, a médiaszolgáltatók, valamint a bírálók javaslatait, és a programba beépítette a szakmai fórumokon, a filmes konzultációkon, a helyi televíziók és rádiók országos szervezeteinek közgyűlésein elhangzottakat is. Közleményük szerint ezek eredményeként a pályáztatás egyszerűsödik, a jelentkezések pedig már elektronikusan is benyújthatók. Jelentős mértékben csökkentek a pályázati díjak, valamint bővült a támogatási célok köre, tematikája, azaz új műfajok jelentek meg a pályázatokon.

Rezsiköltségekre, műszaki fejlesztésekre és magazinműsorok gyártására összességében 1,2 milliárd forintnyi pályázati támogatás áll rendelkezésre idén. Ezen belül 15 százalékkal emelkedett a rezsipályázat kerete, 400 millió forintra, míg műszaki fejlesztések céljából összesen 110 millió forintra lehet pályázni. A helyi és körzeti közösségi rádiók magazinműsorainak gyártását támogató pályázat keretösszege 10 százalékkal nő, idén már 720 millió forint.

A független magyar filmes szakmát szolgáló pályázatoknál szintén a keretösszegek emeléséről döntött a médiatanács. Az Ember Judit dokumentumfilmes pályázat idei keretösszege 330 millió forintra, a Kollányi Ágoston ismeretterjesztő filmes pályázaté pedig 250 millió forintra emelkedik. A Macskássy Gyula animációs pályázat esetében a testület 50 százalékos keretemelésről döntött, így idén összesen 180 millió forintból készülhetnek új animációs filmek.

A Huszárik Zoltán kisjátékfilmes pályázati programot 75 millió forintos keretösszeggel hirdeti meg a testület. A magyar vonatkozású események azonnali, helyszíni forgatási munkálatainak támogatására hirdeti meg a tanács az Escher Károly pályázatot 20 millió forintos keretösszeggel, ennek keretében a pályázók a váratlanul bekövetkező eseményeket megörökíteni kívánó filmesek akár 8 nap alatt is finanszírozáshoz juthatnak.

A médiatanács idén is meghirdeti a Fehér György tévéfilmes pályázatot, amelyen összesen 600 millió forintos támogatással számolhatnak az alkotók. Az Egri Lajos forgatókönyvírást és tévéfilmterv-készítést támogató pályázat kerete 10 millió forint, a Neumann János online filmek készítését célzó pályázaté 20 millió forint.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!