Cacic-ügy: a horvát bíróság megkapta Magyarországtól az iratanyagot

2013. január 04. 11:17

A zágrábi megyei bíróság megkapta Magyarországról a periratot, amely a halálos közúti baleset okozása miatt Kaposvárott jogerősen elítélt volt horvát miniszterelnök-helyettes ügyéről szól.

2013. január 04. 11:17

Megkapta a zágrábi megyei bíróság Magyarországról a halálos közúti baleset okozása miatt Kaposvárott jogerősen elítélt Radimir Cacic volt horvát miniszterelnök-helyettes periratát – jelentette a horvát tömegtájékoztatás. A büntetésről ennek alapján egy háromtagú bírói tanács fog dönteni peren kívül – közölte horvát sajtójelentések szerint Kresimir Devic, a zágrábi megyei bíróság szóvivője. Hozzátette, hogy a testületet nem köti határidő. Nem fogják vizsgálni a büntethetőséget, a tényeket vagy a jogi minősítést a magyar ítéletben, csupán a büntetés mértékét és azt, hogy az megfelel-e a horvátországi törvényeknek és igazságügyi gyakorlatnak. A testület döntése nem lesz végleges, ellene fellebbezést lehet majd benyújtani a horvát legfelsőbb bíróságon.

A zágrábi megyei bíróság nem emelheti meg a magyar igazságszolgáltatás által kiszabott büntetés mértékét, de csökkentheti, vagy feltételesre módosíthatja azt. Mivel azonban Magyarország csak előzetes, nem végleges hozzájárulását adta ahhoz, hogy az elítélt Horvátországban töltse le büntetését, a magyar igazságszolgáltatás vissza is vonhatja hozzájárulását, amennyiben nem lenne elégedett a horvát bírói tanács döntésével – közölte a horvát rádió és televízió, hozzátéve, hogy ez esetben a volt miniszterelnök-helyettes mégis Magyarországon töltené le büntetését. Cacicot a Kaposvári Törvényszék halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt jogerősen 22 hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte novemberben. A politikus 2010. január 8-án az M7-es autópályán Budapest felé haladva nekiütközött egy vele azonos irányban haladó magyar rendszámú gépkocsinak. A vétlen járműben utazók közül ketten életüket vesztették, ketten pedig megsérültek.

Cacic az ítélethirdetés után lemondott miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, majd pedig azt kérte a magyar igazságügyi szervektől, hogy hazájában tölthesse le börtönbüntetését. Pénteki számában a Jutarnji list című napilap azt írta, hogy értesülései szerint a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az ítélet kísérő dokumentációjában feltételül szabta Horvátországnak, hogy Cacic nem kaphat kegyelmet, és le kell töltenie börtönbüntetését. A Hina horvát hírügynökség tudósításában megjegyezte, hogy a magyar igazságügyi gyakorlat szerint Cacicnak a börtönbüntetés felét kell letöltenie.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!