Felfüggesztik a béren kívüli juttatásokat az egészségügyben

2012. december 27. 18:04

Semmilyen formában nincs lehetőség béren felüli és béren kívüli juttatások kifizetésére az egészségügyben – közölte az egészségügyi államtitkárság. A Népszava szerint 20-30 százalékkal csökkenhet az orvosok és ápolók fizetése.

2012. december 27. 18:04
A Népszava csütörtöki számában azt írta, 20-30 százalékkal is csökkenhet az orvosok és az ápolók fizetése, mivel az egészségügyi közalkalmazottak nem csak év végi jutalmat nem kapnak, jövőre sem részesülhetnek egyetlen, jogszabályon kívüli bérjellegű juttatásban. „A kabinet ugyanis azonnali hatállyal megtiltotta ezeknek a kifizetését az állami kórházak vezetőinek” – írta a Népszava az egyik fővárosi kórházból birtokába került levélre hivatkozva. 
 
Az állami fenntartásban lévő intézmények vezetőinek küldött levélben azt írták, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) irányítása alá tartozó költségvetési szervnél foglalkoztatottak számára jogszabály alapján járó juttatáson kívül egyéb (munkáltatói döntésen alapuló) juttatások az Emmi közigazgatási államtitkára által „december 15-i nappal, azonnali hatállyal felfüggesztésre, illetve az e tárgyban esedékes kifizetések letiltásra, megszüntetésre kerülnek” – idézte a Népszava a levelet.
 
Az Emmi egészségügyi államtitkársága úgy reagált, hogy a jogszabályban megállapított béren kívüli juttatások felfüggesztéséről a kormány döntött, s ez alól egyetlen tárca és ágazat, így az egészségügy sem kap mentesítést. 
 
Mint kifejtették: „a kormány álláspontja, hogy egyetlenegy minisztérium sem szakadhat el a valóságtól, és mivel 2012-ben Magyarországon nem volt gazdasági növekedés, ezért nem lehet pluszkiadással terhelni a tárcák költségvetését”. Ebből fakadóan béren felüli és béren kívüli juttatásokra nincs lehetőség semmilyen formában – tették hozzá.
 
Kiemelték: az egészségügyi államtitkárságnak meggyőződése, hogy a bérrendezés hatására már a közeljövőben is egyre kevesebb orvos és egészségügyi szakdolgozó dönt majd úgy, hogy külföldön folytassa pályafutását. Ezért az államtitkárság mindent megtesz annak érdekében, hogy a betegágy mellett dolgozók béremelése a jövő évben is folytatódhasson – olvasható a közleményben.

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
imres
2012. december 28. 09:10
Az azért tetszik, hogy senki (értsd! SENKI) nem tud vitába bocsátkozni állításaimmal. Nyilván, azok is érzik, hogy igazam van, akik nagy lelkesen nyomják a mínuszokat. Ugye, elvtársak? :)
trabantkombi
2012. december 28. 07:47
Kedevs baltásorbánt szopó jaffakomcsi narancsdroidok, csak egy kérdés: vajon kövér vérkomcsi laci 600 ezer ft-os bezinpénze (a két szolgálati autó mellé) is béren kívüli juttatás? Mert ha igen, akkor úgy lenne igazságos, hogy előbb azt fagyasszák be, meg a többi genny hasonló hasonló juttatását!!! Hazug, hazaáruló, aljas, mocskos, tolvaj patkányok!!! 2014!!!!!!!!!!!!!
Felebarát
2012. december 28. 07:19
csödközeli állapot van?
heep
2012. december 28. 06:24
"20-30 százalékkal is csökkenhet az orvosok és az ápolók fizetése" "az egészségügyi államtitkárságnak meggyőződése, hogy a bérrendezés hatására már a közeljövőben is egyre kevesebb orvos és egészségügyi szakdolgozó dönt majd úgy, hogy külföldön folytassa pályafutását" Hát itt némi diszkrepanciát vélek felfedezni. Egyébként is hemzseg az ellentmondásoktól az egészségügy. Ismerek ápolónőt aki nyolcvan nettóért dolgozik, lát el műszakonként egyedül 40-50 beteget. Ismerősöm felesége most szült. Vizitenként 10 ezret, ultrahangért 30-at, magáért a szülésért meg 150 ezret (kb egy órát volt vele az orvos) fizetett. Átlagos beteg nyolcágyas szobában, 40 betegenként egy fürdőszobával "gyógyul". Ha fizet napi tízezret a főorvosnak akkor TV-s, hűtőszekrényes, DVD lejátszós, egyágyas szobában, saját fürdőszobával töltheti a kórházi napjait. Természetesen ezeket a fizetős szobákat mindannyiunk befizetett járulékából építették ki, fizették annak költségét. És persze egyformán (fizetés arányosan) fizeti mindenki a TB járulékot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!