Martonyi: A mindennapi kapcsolatoktól függ a magyar-lengyel barátság jövője

2012. október 24. 13:04

A külügyminiszter kijelentette: a magyar-lengyel barátság jövője olyan emberektől függ, akik mindennapi kapcsolataikkal ápolják azt. Martonyi János lengyel és magyar állampolgároknak adott át magyar állami kitüntetéseket a varsói nagykövetségen.

2012. október 24. 13:04

A magyar-lengyel barátság jövője olyan emberektől függ, akik mindennapi kapcsolataikkal ápolják azt – mondta Martonyi János külügyminiszter szerdán, miután lengyel és magyar állampolgároknak adott át magyar állami kitüntetéseket a varsói nagykövetségen. A két nemzet barátságát elmélyítő munkásságért Áder János köztársasági elnök által odaítélt kitüntetéseket a magyar nemzeti ünnep alkalmából adta át a külügyi tárca vezetője, aki kétnapos lengyelországi látogatása során találkozik Radoslaw Sikorski külügyminiszterrel, részt vesz a visegrádi négyeknek (V4) a nyugat-balkáni országok képviselővel kibővített külügyminiszteri ülésén. Köszöntő beszédében a miniszter kiemelten fontosnak nevezte, hogy a két nemzet kapcsolatainak, egymásnak nyújtott segítségének emlékét átadjuk a következő generációknak.

A magyar államfő a magyar-lengyel barátság hagyományát őrző tevékenységéért Elek Istvánt, aki a II. világháború alatt a magyar hadsereg tisztjeként a lengyel ellenálló Honi Hadsereg harcát segítette, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki. A mai napig Gdanskban élő, 95 éves magyart Jan Ciechanowski miniszter, a Lengyel Háborús Veteránok és az Elnyomás Áldozatainak Hivatala (UDSKiOR) vezetője a Pro Patria kitüntetéssel jutalmazta. Wojciech Michal Brzezinski régész és muzeológus, a varsói Állami Régészeti Múzeum igazgatója a magyar-lengyel tudományos és múzeumi kapcsolatok ápolásával, illetve a magyar régészet eredményeinek lengyelországi megismertetésével érdemelte ki a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét. Jacek Kaznowskit, a lengyel főváros egyik dinamikusan fejlődő kerületének polgármesterét a magyar-lengyel önkormányzati kapcsolatok ápolásáért és a két ország közös történelmének megörökítését szolgáló munkásságáért tüntették ki a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével.

Piotr Guzialt, Varsó egyik legdinamikusabban fejlődő kerületének polgármesterét a városrész magyar vonatkozású emlékhelyeinek létrehozásáért és ápolásáért a Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki. A magyar-lengyel barátság ápolásáért Wladyslaw Nagórnyt, a gdanski Magyar-Lengyel Baráti Társaság elnökét a Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki, Lucyna Latala-Ziebának, egy 1939-ben Magyarországon menedékre lelt lengyel menekült család leszármazottjának, a dél-lengyelországi Piwnicznában működő lengyel-magyar baráti társaság elnökének a Magyar Ezüst Érdemkeresztet adományozták. Az ünnepség keretében Engelmayer Ákos volt varsói magyar nagykövetnek is gratuláltak, akit a lengyelek a gdanski Szolidaritás Központ Hálaérmével tüntettek ki ez év augusztusában.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatka46
2012. október 24. 14:50
Ha 2014-ben más politikai formáció nyer és remélem nem a Fidesz ,akkor a lengyelek mit fogna szólni,mert most egyértelműen ki álltak Orbán mellett.Vagy ez nem is a lengyel nép,hanem a lengyel népárt szerűség?
röviden
2012. október 24. 13:50
http://t7.hu/03nz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!