Az ombudsman szerint nem megfelelő a nyári gyermekétkeztetés szabályozása

2012. szeptember 20. 20:59

A helyi kistermelők támogatása nem indokolhatja a nyári szociális gyermekétkeztetés feltételeinek szigorúbb szabályozását, amely miatt idén 20 százalékkal kevesebb gyermek kapott napi egyszeri meleg ételt – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön

2012. szeptember 20. 20:59

Szabó Máté alapjogi biztos a nemzetiségi jogok védelmét ellátó helyettese javaslatára hivatalból vizsgálatot indított a gyermekek nyári étkeztetésére vonatkozó szabályozás módosítása miatt. A közleményben felidézik: a nemzeti erőforrás miniszter idén rendeletben szabta meg a nyári gyermekétkeztetést vállaló települési önkormányzatok támogatásának feltételeit. Ez egyebek mellett előírta, hogy az ételek alapanyagát legalább harminc százalékban kistermelőtől vagy helyi – 40 kilométeres távolságon belüli – termelőtől kell beszerezniük. Mivel ezeket az előírásokat nem tudták teljesíteni, tavalyhoz képest 25 százalékkal kevesebb önkormányzat igényelte a támogatást, ennek következtében 20 százalékkal kevesebb gyermek részesült szociális étkeztetésben – olvasható az összefoglalóban.

Álláspontjuk szerint a helyi mezőgazdasági termelők támogatása nem mehet a gyermekétkeztetés rovására, napi egy étkezést minden rászoruló gyermeknek biztosítani kell.

A közleményben utaltak arra, hogy a 2012 elején megváltoztatott gyermekvédelmi törvény a kormány feladatává tette a gyermekétkeztetés szabályainak megalkotását, ide értve a szociális nyári gyermekétkeztetést is. A kormányrendelet azonban még nem született meg, ezért az alapjogi biztos felkérte a kormányt, a gyermekétkeztetésről szóló kormányrendelet részeként alkossa meg a nyári szociális gyermekétkeztetés szabályait is.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!