Nyolcéves botrányvideó járja be az online médiát és a Facebookot

2012. március 06. 11:22

Egy 2004-es videót közölt a napokban több magyar hírportál is. Az Európai Parlament képviselőinek napidíj-ügyéről készült felvételt a Privátbankár publikálta (újra) először a Nemzeti Civil Kontroll TV nyomán. Azóta egymástól veszik át az online orgánumok anélkül, hogy jeleznék a felvétel pontos forrását és keletkezési idejét, a Facebookon pedig ezerszámra osztják meg a felhasználók.

2012. március 06. 11:22
Bánlaki Dalma Stella

Állatorvosi ló a trükköző, a kamerák elől menekülő EP-képviselőkről szóló videó, sokat elmond a magyar online média aktuális állapotáról: a felvételek forrásellenőrzés nélkül terjednek híroldalról híroldalra. A német RTL televíziónak tulajdonított anyagot az elmúlt pár napban a Privátbankár, a Magyar Hírlap Online, a HajdúPress, majd a Gondola is közölte. A médiumok kivétel nélkül felháborodva számoltak be róla, hogy a képviselők egy ülésnap előtt reggel hétkor a regisztrációs irodánál sorban állva vették fel egynapi, 284 eurós, azaz 82 ezer forintos napidíjukat, majd sietve távoztak – egy idő után pedig az EP biztonsági szolgálata kidobta a szabályos forgatási engedéllyel rendelkező stábot.

Ez a videó azonban nem új, hanem sok éves: 2004-ben egy osztrák EP-képviselő (korábbi tényfeltáró újságíró) Hans-Peter Martin készítette, és nagy felháborodást váltott ki. A téma időnként újra előkerül a sajtóban és a blogokon, a BBC például 2005-ben foglalkozott vele, a Red Ice Creators 2009-ben írt róla, újabb két év múlva a Gigamaster blog írt posztot a felvételekről. A magyar sajtó egy része 2012-ben, nyolc évvel az anyag készülte után vette elő az ügyet.

Elsőként a Nemzeti Civil Kontroll TV töltötte fel YouTube-csatornájára és látta el magyar felirattal a költségtérítéssel visszaélő politikusokról készült videót február 27-én, ezt már 30 ezren nézték meg azóta. Két napra rá egy magyar YouTube-felhasználó is feltöltötte a videómegosztóra az anyagot. A Privátbankár március 2-án videómellékletes cikkét sajátos, humoros megközelítéssel posztolta, a leghalványabb utalás nélkül a felvételek keletkezésének idejére. A portál forrásként szintén a német RTL-re hivatkozott, de nem linkelte be azt. A Magyar Hírlap Online március 4-én a Privátbankárra és a német tévécsatornára hivatkozva, mintegy kortalanként közölte a híranyagot. A folyamat még mindig nem állt meg: március 5-én a Gondola dolgozta fel a témát.

Az új életre kelt videó útja az online sajtó egyik legnagyobb problémájának, a forrásellenőrzés hiányának jó példája. Az olvasók szemében sokszor még ma is megbízhatóbbnak tűnő nyomtatott sajtó világában, a hírdömping kora előtt az ilyen esetek az információ lassabb áramlása – és a nagyobb újságírói időráfordítás – miatt ritkábban fordultak elő.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
El Topo
2012. március 08. 12:19
Elég rendesen bekaptál ma délután, nem? Mi volt? Technokol? Valami szerves oldószer? Denaturált szesz?
cinciri
2012. március 07. 08:45
Nagyon halkan jegyezném meg, hogy a bejegyzés arra a létező problémára hívja fel a figyelmet, hogy az internet korában elérhető információk közül sem minden arany ami fénylik. A privatbankar.hu ilyen szövegkörnyezetbe teszi a videót: "Ugyanakkor az is elgondolkoztató, hogy az épp fiskális szigort bevezető Európa" A Magyar Hirlap Online: "Miközben az EU legtöbb tagállamában szigorú takarékossági intézkedéseket vezettek be" gondola.hu: "Miközben az EU legtöbb tagállamában szigorú takarékossági intézkedéseket vezettek be" (Most azt hagyjuk h milyen hozzáadott tartalommal jelent meg a második 2 cikk) A szövegkörnyezet azt sejteti, sugallja, hogy ez bizony tegnap volt. Miközben nem nézett utána, hogy a helyzet ma is az e ami a videóban, de arra tökéletesen alkalmas volt, hogy az itt kommentelők többsége jól felháborodhasson. Engem meg az háborít fel, ha egy K. Sajtómunkás megengedhet magának ilyen hanyag munkavégzést...
thymian
2012. március 07. 04:44
"A német RTL televíziónak tulajdonított anyagot" Az Explosiv valóban az RTL műsora, persze nem következik, hogy ők is készítették volna http://www.youtube.com/watch?v=iHNG69c9zv8&feature=player_embedded
thymian
2012. március 07. 03:35
"Az EP a júniusi választás után (2009) változtatna a képviselők javadalmazásának rendszerén. A képviselőknek járó havi fizetés a tervek szerint körülbelül 7000 euró (2,1 millió forint) lesz. Az utazási költségek térítése várhatóan csak a valóban megtett utak után jár majd, más juttatásokban ugyanakkor nem lesz változás" Kapnak 339 Euróval kevesebbet, a 284 Eurot naponként ugyanúgy megkapják, az 10408 Euro + a költségtérítés. A kongó termeket látva, valószínűleg ma is dupla sorokban állnak aláírni, úgyhogy teljesen mindegy mikor készült a video, ma is aktuális. Ami változhatott, hogy már nem kaphatnak forgatási engedélyt. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!