NOL: Kötelező lesz az éves matrica

2011. november 25. 09:26

Megszűnhet a négynapos, a heti és a havi autópálya matrica, de minden magyar autósnak kötelező lesz az éves e-matricák megváltása – írja a Népszabadság névtelen forrásokra hivatkozva.

2011. november 25. 09:26

Átalakulhat az útdíjfizetési rendszer, erre a kormány két lehetséges koncepciót dolgozott ki – szóltak korábbi sajtóhírek. Az említett két változat alapján vagy az összes kategóriában kiterjesztenék a díjfizetést a gyorsforgalmi úthálózaton kívüli összes főútra, a D1-es matricatípus éves díja pedig a jelenlegi 40 ezer forint felére csökkenne; vagy az összes díjmentes szakaszt megszüntetnék. A két elképzelés közös eleme, hogy megszűnne a jelenlegi négynapos e-matrica.

A Népszabadság pénteki cikke szerint valójában egy harmadik elképzelés léphet majd érvénybe, miszerint minden magyar autósnak kötelező lesz az éves e-matricák megváltása a négynapos, a heti és a havi matrica megszüntetése mellett. Így fizetni nemcsak az autópályák, hanem valamennyi út használatáért kellene.

A koncepció alapján – a Népszabadság információi szerint – az éves díj a jelenlegi felére, húszezer forintra csökkenne, de az idei 19-20 milliárddal szemben az autósok hozzájárulása a matricabevételekhez még így is 66 milliárd forintra nőne. A lap úgy tudja, az előterjesztés egyes részeit a kormány most teszteli a közvéleményen, és ennek függvényében hozhat majd döntést.

A matricás útdíjrendszer kiterjesztése mellett a közúthálózat finanszírozására a kormánynak egyéb bevételeket is szereznie kell, ezért ezért az határozatánál fogva átveszi az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. 30 milliárd forintos tartalékát – írja a NOL. A tervek szerint ezek után az ÁAK-t és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.–t egyesítik, a két cég együttesét pedig beolvasztják a 30 ezer kilométeres országos közúthálózatért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt.-be.

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KFH
2011. november 27. 15:05
Tisztelt Fülkeforradalmárok! Kéretik nem háborogni, tűrni és boldogan tapsolni és éljenezni kormányuk és szavazógépezetük áldásos tevékenységéhez. Szavazz továbbra is az időközi és a 2014-es (ha egyáltalán megtartják) választások alkalmával a fülkeforradalmár kormány és pártjainak a jelöltjeire. A fülkeforradalmárok vezérének magyar hangja, majd elmagyarázza, hogy miért kell boldognak lenni a cikkben szerelő kérdésben is.
Holesov
2011. november 26. 20:32
Háromszáz forintos néphez háromszáz forintos kormány tartozik. Úgyhogy tessék szépen összegyűlni Matolcsi kis paradicsomi szigetére, és bárgyú vigyorral mondogatni: nem süllyedünk, nem süllyedünk, nem süllyedünk...
dönci4
2011. november 25. 21:54
FÜLKEFORRADALMÁROK!!! Nesztek megint egy ok a tapsikolásra!
Csigorin
2011. november 25. 18:35
" írja a Népszabadság névtelen forrásokra hivatkozva." ez kerem komoly nevtelen feljelentes volt! Geppel irva!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!