Védett lápon bányászhat Orbán Győző?

2011. július 13. 17:58

Két másik céghez hasonlóan a miniszterelnök apjához és testvéréhez köthető Gánt-Kő és Tőzeg Kft. is a Szévíz-völgyi lápterületeken bányászhat. A törvény szerint alapesetben minden láp védett.

2011. július 13. 17:58

Vizsgálják a Zala megyei Szévíz-völgyi lápterületek körül felmerült anomáliákat - jelentette be a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. A terület fő haszonélvezője a miniszterelnök édesapjához és testvéréhez köthető vállalkozás.

Az id. és ifj. Orbán Győző által tulajdonolt Gánt-Kő és Tőzeg Kft. 2014-ig rendelkezik tőzegbányászati engedéllyel a területen, mellyel összesen 2-3 millió köbméter lápi tőzeget termelhetnek ki. A láp két végpontján egyébként két további cég rendelkezik bányászati engedéllyel.

A probléma az, hogy a természetvédelmi törvény alapján minden láp védettnek minősül. A lápjegyzék az első Orbán-kormány alatt készült, ám azt 2008-ban alkotmánybírósági határozattal törölték a törvényből. A lápjegyzék helyét betöltő miniszteri lista csupán tájékoztató, így nem tudni, mely területek minősülnek védettnek.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2011. július 14. 11:10
Mindenki, aki szerint ez így rendben van, tegye fel magának a kérdést, hogy akkor is így vélekedne, ha Kóka, Gyurcsány, vagy Bajnai rokona kapott volna hasonló lehetőséget.
tevevanegypupu
2011. július 14. 09:46
Csak nem megint Aranka hozta a hirt? Mennyiert is tudositott a multkor a "nemikapjukalegtobbet" ugyben? 35 millioert..Ez a hir is meger legalabb annyit ugye? A bekaknak legalabbis a mocsarban.((:
bmucsai
2011. július 14. 09:37
Nem értem a HVG-t. A békákat - köztudomásúan - nem kérdezik meg , ha lecsapolják a lápot. Akkor most mi van?
Bummer
2011. július 14. 09:10
A HVG szánalmas. 1952 óta van ott tőzegkitermelés. Abból csinálják a virágföldet. A 2-3 millió köbmétert meg persze gondolom az ujjukból szopták, hiszen 2009-ben 80 e m3 kitermelése volt lehetséges évente.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!