MTA: Az államadósság csökkentése a helyes irány

2011. július 13. 15:39

A jövőben exporttevékenységre, viszonylag jó termelékenységre és munkaerőköltségre lehet építeni, de növelni kell a foglalkoztatást, az innovációt, és a beruházási tevékenységet is - mondta Vida Krisztina, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa szerdán.

2011. július 13. 15:39

A válság ígéretes és dinamikus felzárkózási trendeket szakított meg az Európai Unióhoz 2004-ben és 2007-ben csatlakozott tagállamokban, de egyben lehetőséget nyújt arra, hogy egy egészségesebb szerkezetű gazdasági növekedés induljon el a térségben - mondta Vida Krisztina, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének (MTA-VKI) tudományos főmunkatársa szerdán. A szakértő szerint az újfajta gazdasági növekedés alapját a magasabb hozzáadott értékű termékek exportja, valamint az újraelosztási és adópolitika reformja teremtheti meg.

A szakértő ugyanakkor hozzáfűzte: számolni kell azzal, hogy a tíz tagállam felzárkózása várhatóan a válság előttinél lassabb lesz. Kiemelte: az eurozóna gyenge pontja a foglalkoztatottság, a válság ugyanakkor pozitívan hatott a folyó fizetési mérleg alakulására, mivel visszaesett az import, a 2010-es export volumene pedig megközelíti a válság előtti szintet. Magyarországra vonatkozóan Vida Krisztina hangsúlyozta: a jövőben exporttevékenységre, viszonylag jó termelékenységre és munkaerőköltségre lehet építeni, de növelni kell a foglalkoztatást, az innovációt, és a beruházási tevékenységet is.

Inotai András szakértő úgy vélekedett, Magyarországon az államadósság csökkentése a helyes irány, de néhány év alatt 80 százalékos GDP-arányos államadósságot csak nagy áron lehet 60 százalékra csökkenteni. Egy drasztikus államadósság-csökkentés Inotai szerint korlátozza a növekedési kilátásokat.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bolá
2011. július 13. 16:34
Az adósság csökkentése önmagában lehet helyes is, lehet káros is. Mert nem mindegy a módja. Lehet úgy, ahogy az IMF – amelyet Michael Hudson nemes egyszerűséggel economic hangman-nek titulált –, követeli: a lakosság elszegényítésével; és lehet úgy, ahogy Néstor Kirchner, az argentin elnök tette: amikor 30 centet kínált fel minden egyes dollár tartozásra „kell, vagy nem kell” (take it or leave it) alapon – és a hitelezők elfogadták az ajánlatot, ami a külföldi államadósság egyharmadára való csökkentését jelentette. Ez az utóbbi a jó megoldás, vita csak azon lehet, hogy hány centet adjunk 1 dollárért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!