Demonstrációra készülnek a közmédia szakszervezetei

2011. július 08. 19:36

Tüntetnének az érdekképviseletek a leépítés miatt, és még a munkabeszüntetést is kilátásba helyezték.

2011. július 08. 19:36

A Közmédiumok Szakszervezeti Tanácsának (Közszat) elnökének közlése szerint jövő szerdán demonstrációba kezdenek az intézmények szakszervezetei: az elbocsátások újratárgyalását követelik.  Nagy Navarro Balázs elmondta, megalapozott az életkor szerinti diszkrimináció gyanúja az elbocsátásoknál, mert aránytalanul sok 50 év feletti dolgozót érintett a leépítés.  Kifogásolta azt is, hogy számos szakszervezeti vezetőt is elküldenek, szerinte ez az érdekképviseletek megfélemlítése. Az érdekképviseletek kilátásba helyezték a munkabeszüntetést is, jelenleg is tárgyalnak az elégséges szolgáltatásokról.

Kapuvári Gábor, a Magyar Televízió korábbi Üzemi Tanácsának (ÜT) elnöke azt mondta: az ÜT-t egy konzultatív testületnek tartja, ezért nem szerencsés, ha a hamarosan felálló új Üzemi Tanács az utcára vonul.  Hozzátette: törvénytelenségeket nem, tévedéseket azonban tapasztalt az elbocsátásról szóló előzetes értesítők átadása során.  A megállapodással ellentétben ugyanis előfordult, hogy több gyermekét egyedül nevelő munkavállalóknak is felmondtak.

Közben a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közlése szerint szinte teljesen lezárult a csoportos létszámleépítésről szóló előzetes értesítések átadása. Az alap 3063 munkavállalójából mintegy 2100 találkozott munkahelyi vezetőjével. Háromnegyed részük szerződésmódosítást, míg negyedük az elbocsátásáról szóló előzetes értesítést vett át. Az MTVA szeptembertől átvizsgálja az eddig még át nem tekintett szervezeti egységeket és várhatóan ismét módosítja a szervezeti és működési szabályzatot. Erre alapozza majd a leépítés második körét. Az MTVA visszautasította a politikai tisztogatás vádját, aki ezzel vádolja az alapot, annak a bíróság előtt is bizonyítania kell ezt. Az elbocsátásokkal a négy közmédium összevonásával kialakult párhuzamosságokat számolják fel.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2011. július 09. 18:09
Elgondolkodtató azonban ez az egész. A történet: így gondolkodott az igazgató vagy aki vette fel a munkásokat, hogy annál az íróasztalnál, ahol már ketten ülnek, toljunk oda még egy széket, ülhetnek hárman is. Legyen a gyereknek valamilyen munkája, mert ezzel a filozófiai fakultással még egy gombot sem tud felvarrni, majd itt jó lesz valamire. Jó is lett. Ő lett a 2143-ik alkalmazott. Milyen világnézetet vallott ez az igazgató? Szocialistát. Ezt egy kapitalista nem tette volna meg, és így sokan, sokan jutottak munkahelyhez. A kormány árgus szeme azonban felfedezte, a mára már nem észrevehetőt és leépít. Ez az igazgató hatalmas fizetést kapott (kap) amit nem is ő kért eleve, hanem ennyit határoztak meg neki. Aztán már merészkedett még többet kérni - és kapott is. Nem ítélhető el egyértelműen ez az igazgató, és a sok másik ilyen sem, mert ÉLNI HAGYTA a kis kezdőt, a szépreményűt, na jó, az esetleges rokont is, ki tudja. Ma már nagyon nehéz munkához jutni, ha igen, akkor az bizonytalan: ma van, holnap ne lesz. Tudjuk, hogy azok az idők elmúltak, amikor ilyen nagyvonalúak lehettünk, de mi lesz a gyerekeinkkel? Ma már úgy kell megvásárolni az állást, a státuszt? És akinek erre nincs pénze? És nincs összeköttetése, ismefretsége, azzal mi fog lenni? És ezzel visszakanyarodhatunk a majdani tüntetőkhöz: mi lesz velük? Hova fognak majd elhelyezkedni? Hogyan fogják megkeresni azt a nem nagy havi fizetést? Mi lesz a családjukkal? Embertelen időket élünk. Át kell szabni a társadalmat, de ez fájdalmas művelet, és sokan el is hullanak ebben a műveletben. Embertelen időket élünk.
várúr
2011. július 09. 15:51
Nem szívesen, de elmesélek egy magánjellegű sztorit. Nemrég egy interjúra kijött hozzám a TV 2. egy (1) db. kamerás riporterrel, aki természetesen maga vezeti a kocsiját. Nem soká maradt, mert még egy vidéki riportra kellett mennie. HD minőségű kamerájához nem kell világítás, állvány, semmi. Ugyanezt az mtv - kiszervezve is - négy-öt-emberrel csinálja.
korona
2011. július 09. 15:51
A rendőrök lázongásait még valahogy megértem, mert amilyen alja társasággal kell nap-mint-nap megkűzdeniük, mint amilyenek a rablók, útonállók, csalók, verekedők, részegek stb, de a televízió és a rádió munkásait ma már nem tudom megérteni. A technika előrehaladt, nem kell már egy hatalmas stáb egy riport készítéséhez, mint ahogyan ezek csinálják (láttam!). Ezenkívül a piramis csúcsa felé közeledve, egyre nagyobb és nagyobb fizetéseket lehet találni, aztán néhány "csillag" (sztár) nem szégyel horribilis összegeket kérni néhány szösszenéséért. Meddig még? És - ismétlem - mi ez egyáltalán?
várúr
2011. július 09. 15:48
A négy közmédiának tizenhárom szakszervezete van. Azoknak csomó vezetője, funkcionáriusa. Nem sok egy kicsit?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!