Katasztrófa Kolontáron

2010. október 04. 16:28

Átszakadt az ipari tározó gátja: maró hatású iszap ömlött a bakonyi településre, több eltűnt embert keresnek - írja a Népszabadság.

2010. október 04. 16:28

Mintegy 700 ezer köbméter iszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő, 816 lakosú Kolontár települést, mert a közeli ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt az egyik tározója. Több utat árasztott el az erősen maró hatású, veszélyes iszap Ajka és Devecser között, a kolontári iskolából gyermekeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak, megsérült egy gázvezeték, leállt a vasúti forgalom, a térségben katasztrófahelyzet alakult ki.

A tűzoltók, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a polgári védelem erői nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Elkezdődött az érintett lakosok biztonságba helyezése, a súlyos környezeti károk megelőzése. A veszélyes iszap két és fél méter magasan állt a település egyes részein, több eltűnt embert még keresnek.

Frissítés: Egy ember meghalt, hárman eltűntek, hatvan ember megsérült, közülük 8-10-en súlyosan - írja az Index. Az árhullám elérte Devecsert, Somlóvásárhelyet, Tüskevárt, Apácatornát és Kisberzsenyt. Devecseren négyszáz házat öntött el az ár, Somlóvásárhelyen 10 családot telepítettek ki a kultúrházba.

Frissítés: Eddig mintegy 60 égési sérültet láttak el, közülük 8-10 fő állapota súlyos. Késő délutáni hírek szerint az iszap nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. Az érintettek számára a szakértők hangsúlyozták: a szennyezett ruhákat vegyék le, a testfelületre jutó anyagokat bő vízzel mossák le, ha szembe vagy a szájba kerülne, öblítsék ki és forduljanak orvoshoz, kövessék a híradásokat. A katasztrófavédelem közlése szerint az átszakadt tárolóból ömlő iszap hét települést érint, mégpedig Tüskevár, Kolontár, Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorma, Devecser, Somlójenő települést.

Frissítés: Büntetőeljárás indult halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt a kolontári iszapömlés ügyében annak a férfinak a halálesete kapcsán, aki hétfő délelőtt vesztette életét a település határában - tudatta a rendőrség. A férfi vélhetően menteni indult személygépkocsijával, azonban autóját elsodorta az ár.

Pintér Sándor belügyminiszter a baleset helyszínén közölte: kiderült, hogy a katasztrófának már két halálos áldozata van, két embert pedig még keresnek.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Talon Karrde
2010. október 05. 07:16
Ez brutális, ilyet tényleg csak katasztrófafilmben látni. Isten legyen az emberekkel akik ott laknak vagy mentenek.
drienovác
2010. október 05. 00:02
http://zalaihirlap.hu/cimlapon/20101004_katasztrofahelyzet_kolontaron
senor calavera
2010. október 04. 21:31
Hol lehet segíteni? (Számlaszám, stb.)?
gross
2010. október 04. 20:31
Borzalmas! A sérülésekért, az anyagiakban és a természeti környezetben okozott károkért a cég (esetleg biztosítóján keresztül) természetesen kártérítéssel tartozik; ilyesmire jogszabályok vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!