Tízmilliárdot bukunk az M43-ason

2010. március 09. 11:19

Az Európai Bizottság tízmilliárd forintot von el a magyar kormánytól, mert az olyan összeg után is kért támogatást, ami tiltott. A hasonló elszámolású projektek összértéke több száz milliárd forint lehet.

2010. március 09. 11:19
Az áfát is az elszámolható költségek közé sorolták, ezért tízmilliárd forint támogatást akar megvonni az Európai Bizottság Magyarországtól, mert az M43-as autópálya építéséhez kapcsolódó támogatásoknál a magyar hatóságok, a Bizottság szerint ez ugyanis ellentétes a szabályokkal. A teljes autópálya-szakasz összesen 33,6 kilométer hosszú és a projekt teljes költsége 85,12 milliárd forint, az elszámolható költségeknek pedig 85 százalékát adja a támogatás. A szakaszon három ütemben folynak a munkák, a pálya az idén őszre készül el.

A Napi Gazdaság információi szerint a bizottság egyedül ezzel a projekttel kapcsolatban fogalmazott meg kifogásokat, a többi nagy beruházással kapcsolatban nem - legalábbis egyelőre. Kérdés, mit akar az Európai Bizottság. Ha a bíróság Magyarországnak ad igazat, valószínűleg nem kezdi el firtatni a többi beruházást. Ugyanakkor ha a Bizottság véleményét osztja majd a törvényszék is, elképzelhető, hogy hatalmas összegeket kell majd visszafizetnünk. Csak a közlekedés fejlesztéséhez kapcsolódó projektek több száz milliárd forint értékűek, a támogatás áfatartama így sokszor tízmilliárd forint lehet.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iMan
2010. március 09. 15:23
"Föl föl,te éhes proletár..."
StavrosMenace
2010. március 09. 11:35
gordonkáék ezt is "jól" és "szakértően" megcsinálták
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!