Büntetik a kóbor lovasokat

2009. november 02. 15:11

Az új erdőtörvény megregulázza a lovas túrázókat.

2009. november 02. 15:11
A július óta hatályos új erdőtörvény kategorikusan megtiltja az erdőkben a lovaglást, hacsak erre külön útvonalat ki nem jelölnek. Loska János, a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség (MLTSZ) elnöke állítása szerint az Európában szinte egyedüli módon Magyarországon engedélyezett, a természetet nem károsító tereplovaglás lehetőségét inkább fenn kellene tartani, mint korlátozni.
 
Az új törvény - amelynek végrehajtási rendelete még nem készült el - erős korlátozásokat vezetett be, a járművekkel egy kategóriába sorolja a lovast, valamint arról is rendelkezik, hogy az útvonalak kijelölése a hatóság feladata. A jelzések elhelyezését az erdőgazdaságok elvégzik, de az utak karbantartása a lovasok feladata maradna.
 
A jelenlegi szabályok szerint annak a lovasnak, akit az erdőben érnek a hatóság emberei, tízezer forint erdővédelmi bírságot kellene fizetni.

El a patákkal az erdőtől (NOL)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szpal
2009. november 03. 10:12
az erdei BRINGÁZÁS már eddig is tiltott volt, valahol érthető is, a gumi nyomot váj, utána a víz is ott folyik, és ez talajpusztuláshoz is vezethet. A lovaglásnál nem értem a szigort, inkább a kvádosokra meg motorosokra kellene ráállni, és kellőképpen ellenőrizni ezeket. gesa2, az meg nem igaz, h. aki lovagolni akar, vegyen földet is, az összes hazai erdő NYITVA áll a túrázók előtt, kivéve a fokozottan védett stb. részeket. Ez vonatkozik mind az állami, mind a magánerdőkre. Sőt, aki erdőre megy, az erdő- v. term.véd. törvény szerint, BE IS GYŰJTHETI az ottani bogyókat, gombákat, csigát és hasonlókat.
luccy
2009. november 03. 09:20
gesa figyu már, itt nem magán kézben levő erdőkről beszélünk. Akinek biciklije van, az is vegyen magának zárt területet, ahol bringázhat? Hülyeség. Nem értem milyen alapon tiltják be a lovaglást, és mondom, ahogy azt betiltották, onnan már csak egy lépés ugyanezt a bringára vonatkozóan is megtenni. Mi a különbség a két "jármű" között? Semmi. Aztán madj sétálni se lehet...
gesa2
2009. november 03. 08:13
Akinek lova van, gondoskodjon hozzá földterületről is, ne a más földjét használja a szórakozásra. Ha a más erdejét akarja használni, kérjen engedélyt a tulajdonostól, vagy fizessen használati díjat, ma már így működik a világ. Állítólag a magántulajdon szent és sérthetetlen, vagy csak akkor ha cigány megy be rá? Nem szeretem a cigányokat csak próbálok objektív lenni, igaz a cigány okozhat nagyobb kárt, mint a ló, de akkor is a szabály az szabály. Van aki betartja van aki nem. Van aki megússza van aki nem.
drkovax
2009. november 02. 22:15
Mire hivatkozva ? "Csak." Mert valakit, akinek nagy a lobbiereje és sok az erdeje zavar. Ha a lovaglás tilos, akkor valóban egy lépés a többi tiltása is, hisz azok a tevékenységek is okozhatnak annyi kárt az erdőben...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!