Tényleg, miért gondolják sokan oroszbarátnak a Fideszt?

2023. július 21. 10:32

Kocsis Máté tette fel a szónokinak szánt kérdést Tusványoson, hogy az ellenzék hogy meri a szájára venni azt, hogy a Fidesz oroszbarát lenne?

2023. július 21. 10:32
Rácz András
Facebook

„Tényleg, miért gondolják sokan oroszbarátnak a Fideszt? - I. rész 

Kocsis Máté tette fel a szónokinak szánt kérdést Tusványoson, hogy az ellenzék hogy meri a szájára venni azt, hogy a Fidesz oroszbarát lenne? Én meg elmerengtem ezen... mert ugye elméletileg elképzelhető, hogy mindenki téved, aki oroszbarátnak gondolja a Fideszt, és valójában a kormánypárt az orosz befolyás legmegátalkodottabb, legmegveszekedettebb ellensége. Mint ahogyan egyébként az első Fidesz-kormány 1998-2002 között az is volt. 

Tényleg: még nagykövet-hazarendelésre is sor került Koszovó kapcsán, a Szuhoj 22-es támadó repülőgépeinket részben azért selejteztük, hogy csökkentsük a haditechnikai függést az oroszoktól, ugyanez volt az egyik oka a MiG-29-esek felújítása helyett az új vadászgépek beszerzésének, stb.) Sőt, még 2002 és 2009 között is ez volt a helyzet: emlékezhetünk Orbán »Putyin pincsijei« megjegyzésére az akkori kormányról 2007-ből (»Európában bizony elszaporodtak Putyin pincsijei«), az igencsak emelt hangú, nyilvános vitájára Igor Szavolszkij akkori budapesti orosz nagykövettel, stb. 

Úgyhogy arra gondoltam, hogy csinálok erről a kérdésről (Miért tekintik sokan oroszbarátnak a Fideszt) egy sorozatot, és megpróbálom áttekinteni az elmúlt 13-14 évet ebből a szempontból. Nyilván nem lesz teljes, mert nem is lehet. Csak olyan ügyekről lehet majd írni, amelyek elég alaposan fel lettek tárva ahhoz, hogy biztonságosan le lehessen írni őket.”

Nyitókép: Mandiner

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Turán
2023. július 22. 10:08
Orbánnak nincs barátja.Csak alkalmazkodik a közhangulathoz. Meg kell nézni pár Orbán videót abból az időből mikor ellenzékben beszélt a témáról aztán le lehet vonni a konzekvenciát. Ugyanazt csinálja most mint el qróék anno mikor ellenzékben bírálta a magyar-orosz gazdaságpolitikát. Orbán csak és kizárólag az országos közhangulatot alapul véve politizál. A közhangulat meg oroszbarát, még túl sok komcsi rontja a levegőt az országban akinek szép emlékei vannak azokból az időkből. Kárpatalja okán meg mégtöbb barom van hogy reménykedjen valamiben. Direkt nem fidesz szinten írok mert az csak egy gyűjtőfogalom, mint mondjuk qrcsány "dékája". Fej nélkül nem adnék nekik fél évet és halomra ölnék egymást a hatalomért ha úgy adódna.
Tara Verde
2023. július 22. 01:05
Az, hogy valaki képes megérteni (gyengébbek kedvéért: NEM AZONOSULNI VELE, MEGÉRTENI!) az orosz álláspontot (IS), és a vágyvezérelt, hisztérikus nyugati hozzáállás helyett képes pragmatikusan értékelni a helyzetet az mitől oroszbarátság?????? Most már tényleg nagyon várom a szakértő úr megfejtését I. - n+1. részben...
connorj
2023. július 22. 00:30
Nesze egy póló: https://nimrod-ruhazat.hu/uzlet/ne-bantsd-a-magyart-egyszeruen-senkik-vagytok-kifuto/
kelemikes-2
2023. július 21. 22:12
"Onnan indulunk tehát, hogy 2009 novemberében, a Putyin-találkozóról hazaérkezve Orbán Viktor odaígéri a következő évtized(ek) egyik legnagyobb magyar beruházását az oroszoknak." legyetek szívesek olvassátok végig!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!