Négy nap a hegyek fogságában

2023. július 06. 13:44

Egy résztvevő mesélte el nekünk a Radnai-havasokba rekedt magyar túrázók történetét.

2023. július 06. 13:44
null
Constantinovits Milán

Lapunk is hírt adott a Radnai-havasokból kimenekített magyar túrázócsoportról. A Mandinert most megkereste az egyik, neve elhallgatását kérő résztvevő, aki saját élményeivel egészítette ki az extrém mentési akciót és előzményeit.

Ahogy elmondta, a híradásokból kimaradt, hogy 

régóta együtt túrázó, rutinos társaságról volt szó, 

akik már több két- és háromezer méter magas hegyet is meghódítottak. Most is több napra készültek, és a magashegyi túrázáshoz alaposan felszerelkezve 20 kilós hátizsákokat vittek magukkal. Múlt szombaton indultak a Radnai-havasokba, és térkép alapján haladtak. Ahogy forrásunk elmondta:

„Nem a térképpel vagy a felkészületlenségünkkel volt gond, hanem az átformálódott tereppel. Valószínűsíthetően a lavinák és az extrém időjárási körülmények alakították át az ösvényeket, így került utunkba egy sziklaomlás, ami áthatolhatatlan akadálynak bizonyult.”

Radnai-havasok - forrás: a résztvevő saját készítése

A hétfői, váratlan útelzáródás miatt a közelben, a szabadban éjszakáztak, majd kedden kíséreltek meg újabb utat találni, a hegyoldalba visszakapaszkodva:

„Egy térkép által jelzett másik utat kerestünk, amin biztonságosan leereszkedhetünk. Térerő gyakorlatilag nem volt. Nagyjából 1600 méteren járhattunk, amikor 

olyan meredek szakadékhoz érkeztünk, hogy nem kockáztathattuk a továbbhaladást.

 Ekkor már erős fáradtság is úrrá lett rajtunk, és gondolnunk kellett legidősebb társunkra, egy hatvanéves csapattagunkra is.”

Nincs elérhető leírás.

Kedden, fél három körül, a teljes kimerüléshez közel úgy döntöttek, hogy értesítik a hegyi mentőket. A borsai, önkéntes mentőcsapat viszont csak éjjel egykor tudott megérkezni, a túrázók ekkor már több mint 24 órája talpon voltak. A hatfős mentőalakulat kötelek segítségével, úttalan utakon, több órás akcióban segítette le a magyar túrázókat.

Ahogy forrásunk fogalmaz: „Utolsó erőnkkel sikerült lejutnunk, amiért nagyon hálásak vagyunk a Salvamont Borsa mentőcsapatának. E pár nap ráébresztett minket, hogy hiába vagyunk felkészültek, a Kárpátok vad természete mindig tud meglepetéseket okozni.”

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hegyivadász
2023. július 06. 13:52
Okos döntés volt. Tapasztalt túrázóként helyesen mérték fel a helyzetet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!