A Wagner-csoport finanszírozása: teljes egészében orosz állami pénz

2023. június 27. 17:08

Azt eddig is lehetett sejteni (bizonyos részeit pedig tudni is), hogy a Wagner nagyon szorosan kötődik az orosz államhoz, pénzügyi tekintetben is.

2023. június 27. 17:08
null
Rácz András
Facebook

„A Wagner-csoport finanszírozása: teljes egészében orosz állami pénz

Putyin a mai beszédében teljes nyíltsággal beszélt arról, hogy a Wagner-csoportot teljes egészében az orosz állam finanszírozta, és jórészt hasonló volt a helyzet Prigozsin »Konkord« nevű vállalatával is.

A Wagner finanszírozása a védelmi minisztériumon keresztül történt. Az elnök elmondása szerint csal 2022 májusa és 2023 májusa között kicsit több, mint 86 milliárd 262 millió rubelt kaptak.

Emellett Prigozsin »Konkord« nevű vállalatával további 80 milliárd rubelért szerződött az állam a hadsereghez kapcsolódó élelmezési és egyéb feladatokra.

(Hogy tudjuk mihez viszonyítani: a rubel-forint árfolyam jelenleg majdnem pontosan 1:4-hez)

Azt eddig is lehetett sejteni (bizonyos részeit pedig tudni is), hogy a Wagner nagyon szorosan kötődik az orosz államhoz, pénzügyi tekintetben is.

Ezzel együtt hasznos, hogy van immár egy idézhető, elsődleges forrás is ugyanerre, ráadásul nem is akármilyen.

(Nyilván az lenne az ideális, ha ezeket a számokat máshonnan is lehetne verifikálni... de kezdetnek ez sem rossz.)

Módszertani értelemben fontos hozzátenni, hogy Prigozsinnak ezen kívül számos kisebb-nagyobb vállalata és fedőcége volt, és a külföldi Wagner-missziókkal keresett pénzek oda folytak be, azok az összegek tehát a fentieken felül értendők. Szóval nem a Konkord az egyetlen.

Egy illusztratív példa a Jevropolisz nevű vállalat, amelyhez a Wagner által elfoglalt/védett szíriai olajlétesítmények bevételének 25%-a folyt be (Az Aszad-rezsim készpénz helyett olajban fizetett neki), és még volt jó pár másik ilyen cég is.”

***

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mrjkovacs
2023. június 29. 00:08
Konkrétan, eddig is csak az nem tudta, aki nem akarta, hogy a Wagner Putyin magánhadserege és az orosz állam fizeti. Az érvágás Putyinnak az, hogy a legmegbízhatóbb embere szembe fordult vele, és az igazán nagy tragédia, pedig az, hogy az orosz állam által finanszírozott a magánhadseregét elveszítette.
pipa89
2023. június 28. 14:04
Rácz úr megszakértette az orosz helyzetet. Anyám, borogass!
cutcopy
2023. június 28. 13:50
Ha egy ország háborúzik és megbíz egy zsoldossereget szerinted ki más fizetné blfsz..?
foldizs
2023. június 28. 10:53
Érdekes, eddig tagadták...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!