Sajtostejfölöslángosos fagyi

2023. május 22. 07:12

Aki ezt nyalja, visszavonhatatlanul kiáll az álom- és igazságrablás mellett.

2023. május 22. 07:12
null
Pető Péter
Pető Péter
Facebook

„Az ember esze és szíve egyszerre szakad bele, hogy egy friss hír szerint az egyik balatoni egység sajtostejfölöslángosos fagyija különdíjat kapott egy fagyivetélkedőn.

Ma már elemi képtelenségnek, lájkvadászat céljából elkövetett svihákoskodásnak tetszik, hogy a karamelláspopcornízű túrókrém föltűnésénél apokalipszist kiáltottam. Mintha az UFO nevű popipari alakzat Napolaj című számánál (felejthetetlen strófája: kend be a hátam, és szeress bátran, hisz a szerelem is napolaj) az egyetemes líra betetőzését hirdettem volna. Elvégre a mostani lángosos fagyi jelentette igazságellenesség mértéke mellett hangyarágónak (latinul mandibula) tűnik az ominózus aludttejrögökre emlékeztető desszert.

Merthogy a fagylalt per definitionem hideg és édesség.

Nem fogják elhinni, de a lángos meleg és nem édes, hovatovább meg van sütve.

Vádolom (J’accuse!) a neoliberális kapitalizmust az örökkévaló győzelméért, melynek keretében szexivé tette a hazudozást, tudatta, hogy a szavaknak semmit nem kell jelenteniük.

Lehet meleg a hideg, édes a sós, nyalnivaló a harapnivaló.

És amikor kisemmizik a szavakat, valójában az igazság és a szabadság ellen viselnek hadat, hiszen bárki mondhat bármit, nem kell többé felelősséget viselnie semmiért. Szeretlek, gyűlöllek - mindegy is, mit mondok.

Az pedig a legvégső karikírozása mindennek, amit az életről tudni érdemes, hogy

cserébe a képzeletünket is fegyházba zárják.

Hiszen valójában nem melegsósízű hideg édességet szeretnénk fogyasztani, csak a vágyainkat zsákmányolják ki. A képzetet, hogy ülünk a Balatonon, lángosozunk, tocsogunk az olajban, ott van benne persze a kamaszkorunk nekünk Hatvanból is, ahogyan falunk a buli után - mind, a képek, az emlékezetek ott pihennek a lángos fejünkben alakított jelentéstartományában. Ebből csinálnak olvadó fagyit.

Aki ezt nyalja, visszavonhatatlanul kiáll az álom- és igazságrablás mellett.

Minden elolvadt, nem maradt semmink.”

Nyitóképünk illusztráció: Lángosok a Csárdafesztiválon a Szent István-napi programsorozaton a fővárosi Vörösmarty téren 2022. augusztus 19-én.MTI/Kovács Anikó

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
linkeloe
2023. május 22. 21:27
Pető! Inkább fújj a BLSZ II-ben.
orygabor
2023. május 22. 20:54
Vanília-csokifagyi ízű lángos?
Brandon the great Negro
2023. május 22. 15:21
Fagylalt lángosízzel Csokoládé chilipaprikával Lányok pöccsel
Obsitos Technikus
2023. május 22. 13:48
Hát Petike, egyet tudok javasolni ennek a súlyos problémának a megoldásához: nyalogassátok egymás valagát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!